Grilovací sezona začíná a tady je 5 trendů sezóny 2020!

Grilovací sezona začíná a tady je 5 trendů sezóny 2020!

08.06.2020 Jana Čiháková

Milujete grilování, ale chtěli byste ho letos pozdvihnout o level výš? Nebojte se při grilování experimentovat a vyzkoušet něco nového či netradičního anebo zapojit do procesu moderní technologie! Přinášíme vám nápady, jak zpestřit grilovací sezónu 2020!

Udím, udíš, udíme...

Stále větším hitem se v zahraničí, ale i u nás, stává domácí uzení. Nemusíte kvůli tomu pořizovat udírnu, typické kouřové aroma lze pokrmům dodat i ve vašem grilu. Kotlové grily se dají doplnit o generátor studeného kouře, anebo si ke svému grilu pořiďte speciální udící box, do kterého uložíte předem namočené udící dřevěné lupínky.

Tip: Chuť výsledného pokrmu ovlivňuje druh dřeva, na kterém se připravuje. Vyzkoušejte dřevěné udící lupínky s různými aromaty – například whiskey, jablko, mořské plody, cedr, třešeň a řadu dalších.

Grilování bez masa? Proč ne!

Mezi grilovací klasiku patří klobásky, krkovička či hamburgery. Oblibu si ovšem získává i vegetariánská a veganská kuchyně – proto myslete na to, že také vaši hosté možná vezmou zavděk alternativou v podobě bezmasých pokrmů. Až tedy budete chystat grilovací párty, mějte připravenou i tuto variantu.

Vyzkoušejte různou zeleninu, kterou můžete stejně jako maso naložit do marinády, nebo z ní připravit burger. Skvělé jsou také plněné žampiony, ugrilovat můžete rovněž tofu nebo připravit lahůdky z grilovaného sýru. Pokud chcete ohromit, dochuťte jídla vlastnoručně vypěstovanými bylinkami – budou tak zaručeně čerstvé! Ani nepotřebujete zahrádku, můžete je mít doma za oknem nebo na balkoně.

Tip: Pro grilování se skvěle hodí ručně vyráběný pařený sýr z kravského mléka Grilami z litovelské sýrárny Brazzale Moravia, protože odolává i vysokým teplotám a neroztéká se jako například hermelín. Můžete jej předem naložit do olivového oleje s kořením či bylinkami a výborný je i v burgeru.

Někdo to rád sladké!

Nezatracujte sladké pochoutky a překvapte hosty něčím netradičním! Vyzkoušejte grilované ovocné špízy (hrušky, jahody, jablka, ananas, broskve, banán...), marinády s medem (například směs medu, česneku, zázvoru a sójové omáčky) anebo sladké omáčky, do kterých si můžete ugrilované dobroty namáčet (brusinková či švestková). Vyzkoušejte rovněž grilované dezerty!

Tip: Posypte ovoce cukrem, který při grilování zkaramelizuje, anebo vložte ovoce do alobalu a potřete medem. Skvěle chutná se zmrzlinou a doplnit jej můžete také čokoládou.

Mobil jako grilovací pomocník

Chytré telefony pronikly do všech oblastí našich životů – a využít je můžete už i při grilování. Některé WiFi grily dokonce umožňují ovládání na dálku prostřednictvím smartphonu – lze tak nažhavit gril již cestou domů, nastavit jeho teplotu či dobu grilování. Ale i při běžném grilování na obyčejném grilu vám mohou pomoci různé aplikace. Například „Grilování a rožnění časovač“ vám pohlídá správnou dobu v závislosti na tom, co grilujete (druh masa, tloušťka, hmotnost atd.), existuje také řada aplikací s grilovacími recepty – stáhněte si je do svého telefonu!

Tip: Ti, kdo rádi používají technické zlepšováky, uvítají i digitální termosondu, která měří teplotu grilovaného pokrmu. Jde přes Bluetooth spárovat s chytrým telefonem a sledovat tak stav jídla na dálku. Lze používat na jakémkoliv grilu a dosáhne i několik desítek metrů, takže si klidně můžete zaskočit na pokec k sousedům a nemusíte se bát, že se vám dobrota na roštu spálí...

Chytrý robot vydrhne gril za vás!

Robotické vysavače se už staly běžnými pomocníky v domácnosti, svou oblibu si získávají také robotické sekačky na trávu nebo „myči“ oken – tak proč práci se špinavým grilem rovněž nepřenechat robotickému čističi? Zatímco vy si budete v klidu vychutnávat dobroty, špinavou práci za vás vykoná Grillbot. Jelikož, co si budeme povídat, vydrhnout z grilovacího roštu vrstvu připálenin a tuku je na grilování asi ta nejméně zábavná činnost...

Tip: Grillboty už běžně seženete i v českých obchodech a e-shopech, dají se pořídit od cca 3 000 korun.


Mohlo by vás zajímat

HALLOWEEN: SVÁTEK DÝNÍ, SLADKOSTÍ, KOLEDY, MASEK I OSLAV

31.10.2023 | I když mnoho lidí považuje Halloween za ryze americký svátek, jeho počátky spadají na území Evropy. Byli to totiž Keltové, kteří tak slavili začátek zimy. Samhain, jak se svátek dříve nazýval, obsahoval celou řadu obřadů a zvyklostí a na území Skotska a částečně v Irsku se slaví dodnes.

FARMÁŘSKÉ TRHY JSOU V PLNÉM PROUDU! SVS ZAHAJUJE ČETNÉ KONTROLY

04.04.2024 | S příchodem jara v České republice tradičně startuje také sezóna farmářských trhů a Státní veterinární správa (SVS) proto směřuje své kontroly i do této oblasti. Farmářské trhy jsou zajisté přínosem pro spotřebitele i malovýrobce. Na druhou stranu však přinášejí také zvýšená rizika z hlediska hygieny potravin. I proto jsou každoročně pod důsledným dohledem úředních veterinárních lékařů. V loňském roce provedla SVS na trzích 397 kontrol (v roce 2022 jich bylo 401). Podíl kontrol se závadou meziročně klesl o tři procenta na 16 procent.

VĚDCI: PŮDA JE PLNÁ PESTICIDŮ, ČEŠTÍ ZEMĚDĚLCI ZA TO ALE NEMOHOU

08.04.2024 | Výsledky ukázaly, že v zemědělsky využívané krajině se koncentruje a šíří poměrně velké množství pesticidů, z nichž některé mohou mít významný dopad na biologickou rozmanitost a zároveň jsou výrazně rizikové i pro člověka. Z velké části se ovšem nejednalo o látky aplikované samotnými farmáři.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202404

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.