ETIKETA MLUVÍ ZA VŠE: RADY PRO VÝBĚR SPRÁVNÉHO TUKU ČI OLEJE

ETIKETA MLUVÍ ZA VŠE: RADY PRO VÝBĚR SPRÁVNÉHO TUKU ČI OLEJE

03.02.2022 JIŘÍ BRÁT, TUKY A OLEJE (ČTTP, PUBLIKACE)

Nejdůležitější informací pro spotřebitele jsou výživové údaje, které informují o obsahu hlavních živin v potravině. Tento údaj nebyl doposud povinný, přesto je již nyní na mnoha potravinách je uveden. Podle nové evropské legislativy povinnost informovat spotřebitele o výživovém složení potravin vzniká od prosince roku 2016. Výrobcům, kteří dobrovolně tento druh informace na obale již uváděli, přibude od prosince 2014 povinnost uvádět obsah nasycených mastných kyselin, což je pro spotřebitele přínosem.

Řada výrobků na trhu poskytuje v současné době pouze informaci o celkovém obsahu tuku (vedle energie, bílkovin a sacharidů). Kromě základních údajů o obsahu živin uváděných v gramech na 100 g je možno u mnoha výrobků najít detailnější informaci o procentu dané živiny z doporučeného denního množství ve 100 g nebo v jedné porci. Kdo blíže studuje obaly, může získat přehled, jak konzumací jednotlivých potravin naplňuje obecná výživová doporučení.

REFERENČNÍ HODNOTA

Referenční hodnota příjmu pro tuky je stanovena na 70 g denně pro obyvatele s průměrnou denní aktivitou a doporučeným příjmem energie 2 000 kcal a v případě nasycených mastných kyselin pouze na 20 g denně. Údaje na obalech nás tedy informují, z kolika procent jsme konzumací dané potravin tento tolerovaný příjem vyčerpali. Řada spotřebitelů věnuje mnohem více pozornosti složení než výživovým hodnotám daného výrobku. Spotřebitel se soustředí na výčet přídatných látek (éček) a některé důležitější informace unikají. Z pohledu tuků je významnou informací, zda je ve složení přítomno slůvko „ztužené“ ve spojení s tuky. Existují dva typy ztužených tuků, částečně ztužené, které obsahují transmastné kyseliny a plně ztužené, kde obvykle obsah transmastných kyselin není nutričně významný. Obsahuje-li výrobek ve složení výraz „částečně ztužené tuky“ nebo tuky či oleje „částečně ztužené“, je lépe se takovýmto výrobkům vyhnout.

JAK SE VYHNOUT TRANSMASTNÝM KYSELINÁM?

V současnosti někteří výrobci dobrovolně uvádějí obsah transmastných kyselin na obalech, respektive informují spotřebitele, že ve výrobku nejsou přítomny, nebo jen v nutričně nevýznamném množství. Nová legislativa od prosince 2014 paradoxně zakazuje poskytovat tento druh informace, protože v EU se o jednotném vyjadřování obsahu transmastných kyselin teprve jedná. V USA je zcela opačný přístup; uvádění obsahu transmastných kyselin nejen že není zakázáno, ale je i povinné. Proto značení „částečně ztužených tuku“ ve složení je v podstatě jedinou informací, jak odhalit v potravině transmastné kyseliny. Plně ztužené tuky obsahují pouze nasycené mastné kyseliny, které představují menší zlo. Záleží na jejich celkovém množství.

TROPICKÉ TUKY NEJSOU HROZBA

Občas se v médiích objevují zavádějící informace o tropických tucích a kampaně proti jejich používání ve výrobcích. Tropické tuky plní často strukturní funkci v celé řadě výrobků a jejich použití je rozhodně z výživového hlediska vhodnější oproti použití tuků částečně ztužených, obsahujících transmastné kyseliny. Tropické tuky mají relativně vysoký obsah nasycených mastných kyselin. Jsou-li však použity spolu s oleji ve vícedruhových směsích, je tato jejich nevýhoda vykompenzována. Z hlediska vlivu na lidské zdraví a správné volby tuku jsou opět rozhodující výživové údaje než to, z jakých druhů tuků a olejů je produkt výroben. Rozpoznat výrobky s nutričně preferovaným složením tuků může napomoci i logo „Vím, co jím“, které lze najít na obalech výrobků. Takto označené výrobky obsahují nevý


Mohlo by vás zajímat

VŠICHNI HO ZNÁME, ALE NEVÍME, CO UMÍ: MATCHA V OTÁZKÁCH A ODPOVĚDÍCH

08.04.2024 | Určitě jste tedy slyšeli o čaji Matcha. V čem je tento zelený prášek tak zajímavý?  Proč je lepší než káva a jak pomáhá při hubnutí?

ZRÁDNÉ TEKUTÉ KALORIE: DO DENNÍHO PŘÍJMU ZAPOČÍTEJTE KÁVU I DŽUS

04.04.2024 | Jídelníček si možná pečlivě hlídáte, jenže kdo do něj započítává i nápoje? Přitom se právě v těch kolikrát ukrývají astronomické obsahy cukru.

ZOUFALE MÁLO! V PŘÍJMU VLÁKNINY BY SE MĚLI ČEŠI POLEPŠIT

26.03.2024 | Vláknina je jednou z důležitých složek v našem jídelníčku, na kterou se bohužel často zapomíná. „Vláknina přitom přináší mnoho benefitů a její dostatečný příjem slouží jako prevence mnoha onemocnění,“ vysvětluje Veronika Pourová, nutriční terapeutka a technoložka potravin.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202404

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.