Dvanáct milionů litrů ročně. Tolik zmrzliny projde tryskami a tanky jednoho z největších závodů

Dvanáct milionů litrů ročně. Tolik zmrzliny projde tryskami a tanky jednoho z největších závodů

02.04.2019 Jana Čiháková

Bidfood se řadí mezi největší producenty tuzemské zmrzliny na trhu. Víte, jak to vypadá v takové výrobě? Zmapovali jsme pro vás zmrzlinový terén od A až do Z.

Když vejdete do výrobny zmrzliny, pohltí vás euforie dětských let. Přesně tohle jste si přáli zažít jako malí. Jezdí kolem vás stovky špachtliček obalených poctivým smetanovým nanukem. A co víc? Ochutnávání je dovoleno.

Haly výrobny jsou rozlehlé. Překvapivě v nich není ani nijak závratná zima. Celkem je tu 10 výrobních pásů. A zatímco na jednom se právě vyrábí nanuk „na klacku“, na druhém jedou současně zmrzliny ve vaničkách. Dohromady tryskami a tanky projde 12 milionů litrů zmrzliny ročně. Spousta práce je ale na samotných zaměstnancích. Těch je zde stále 330. Na léto se ale prý musí počty navyšovat o brigádníky, protože produkce radikálně stoupá.

Kvalitu chtějí sami zákazníci

A jak se vůbec z ingrediencí stává zmrzlina tak, jak ji známe z obchodu? Základem jsou samozřejmě kvalitní ingredience, o které si zákazníci sami říkají. „Zmrzlina nikdy nebude dietní. Je to něco, co si dopřáváme za odměnu. Ale i to může být z kvalitních surovin. My cílíme zejména na zmrzliny s obsahem ovoce a zmrzliny z pravé smetany,“ říká Lukáš Dědek, brand manager značky Prima, který nás výrobnou provedl.

„Od února až března tohoto roku jsou naše zmrzliny vyráběny bez použití palmového oleje. Pokud máme rostlinný tuk ve zmrzlinách, tak používáme kokosový olej. U ostatních produktů nahrazujeme palmový olej řepkovým,“ dodává. Ve smetanových zmrzlinách zase nenajdete rostlinný tuk.

A co se pak se zmrzlinami děje dál? Ani byste nevěřili, kolika procesy taková jedna zmrzlina projde, než se dostane do obalu, který znáte z obchodů. „Velmi zjednodušeně.Nejprve se smíchají suroviny, poté přichází na řadu proces homogenizace, následuje pasterizace, zrání v tancích, zchlazení hmoty a vytvarování zmrzliny, popřípadě ještě nanesení polevy. Hotový produkt se balí a domrazuje  na -20 stupňů,” popisuje Lukáš Dědek.

Zastaralá, ale stále skvělá metoda

Málokdo ví, že některé zmrzliny Bidvest stále vyrábí litou metodu, kde se využívá co nejmenšího množství vzduchu. Přestože je to dražší. Zákazníci si prý za kvalitu rádi připlatí a při lití je zaručena. „Výhoda této převážně české metody tkví v tom, že se do zmrzliny dostane více surovin, jako jsou ovoce, smetana, jogurt a další.

Její chuť je tak plnější než u zmrzlin vyráběných modernější, extruzní metodou,“ říká MVDr. Dalena Martiníková, vedoucí vývoje zmrzlin. Jak se která zmrzlina vyrábí, můžete zjistit, když budete číst etikety. „Tady je dobré hlídat si poměr mililitrů a gramů. Pokud má balení např. 55 mililitrů a pouze 25 gramů, značí to, že balení zmrzliny obsahuje příliš vzduchu, tedy není litá,“ říká Dalena Martiníková.

Nové chutě na jistotu

Z celé exkurze nám šlo nejlépe ochutnávání novinek. A jak se vlastně nové příchutě vytvářejí, kdo k nim dává podněty a není trochu risk uvést na trh něco nového? Typy na nové příchutě chodí od dodavatelů aromat a přísad do zmrzlin. Z těch se pak selektují příchutě, které jsou v souladu s chutěmi Čechů.

Dalena Martiníková zastává názor, že jahodové zmrzliny jsou celoevropsky nejoblíbenější. Právě proto si myslí, že Mrož od roku 1992, kdy se začal vyrábět, drží pozici mezi nejoblíbenějšími. Zmrzliny s podobnými zvířecími názvy, které se začaly vyrábět stejný rok, jako byly Opičák, Žirafa nebo Tygřík, už nenajdete.

Své dělá i fakt, že Mrož je čistě přírodní a není dobarvován. Proto je důležité sehnat ty nejkvalitnější jahody a obecně ctít trend kvalitních surovin, protože právě na ty se poslední léta Češi díky bohu dost často odvolávají. „Ne vždy je ale každá sklizeň stejná, záleží i na počasí. Jahody, které používáme, mohou být sklizeny jedině v červnu, pak mají tu správnou chuť,“ dodává vedoucí výroby.

PŘEDPLATNÉ

Mohlo by vás zajímat

VAROVÁNÍ SPOTŘEBITELŮM: ŠUNKA PLNÁ NEBEZPEČNÝCH LISTERIÍ NA TRHU

22.03.2024 | Státní veterinární správa (SVS) nařídila stáhnout z prodeje krůtí šunku od výrobce LE&CO-Ing. Jiří Lenc, s.r.o. kvůli obsahu bakterie Listeria monocytogenes. Výrobek prodávaly pod dvěma různými obchodními názvy obchodní řetězce Tesco a Globus. Spotřebitelé, kteří mají šunku doma, by ji neměli konzumovat a mohou ji vrátit v místě nákupu.

VELIKONOČNÍ NÁKUP JE LEVNĚJŠÍ: CO, KDE A ZA KOLIK?

27.03.2024 | ngredience na velikonoční pečení jsou meziročně levnější v průměru o necelou pětinu. Zákazníci letos ušetří především za vejce (35 %), mléko (30 %) nebo mouku (27 %), nepatrně zdražilo pouze máslo. Průměrná sleva vybraných položek v akčních letácích byla letos 20 %.

LETOŠNÍ PEČENÍ CUKROVÍ BUDE "NÁŘEZ". PO CUKRU, MÁSLE A MOUCE ŠPLHÁ CENA KAKAA

26.10.2023 | Kakao je kvůli obavám z nedostatečné produkce nejdražší za 44 let. Cena termínového kontraktu na tunu kakaa se splatností v prosinci se podle agentury Bloomberg a zpravodajského serveru CNBC v pondělí na komoditní burze v New Yorku vyšplhala na 3786 dolarů (téměř 88.000 Kč), což je nejvýše od roku 1979. Meziročně stoupla o zhruba 60 procent.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202402

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.