Drůbež do EU má jistá omezení

Drůbež do EU má jistá omezení

08.07.2010 Zdroj: SVS ČR

Obchodování mezi členskými zeměmi je poměrně jednoduché, neboť všechny produkty živočišného původu, tj. i drůbež a drůbeží maso, musejí odpovídat podmínkám daným veterinární legislativou EU. S produkty z nečlenských zemí, je tomu tak obdobně, o splnění těchto podmínek se přesvědčují pohraniční veterinární stanice na vnějších hranicích EU.

Navíc lze uvést, že živočišné produkty ze třetích zemí lze do EU dovážet pouze tehdy, je-li odesílající třetí země uvedena v seznamu třetích zemí, z nichž je dovoz dotyčného produktu povolen a zařízení, ze kterého byl produkt odeslán, je pro takový dovoz schválené. O splnění EU požadovaných podmínek se také pravidelně přesvědčují inspektoři z EU.

Jelikož se čas od času objevují spekulace o možném nepovoleném dovozu drůbežího masa z Číny, uvádíme následující Fakta. Rozhodnutím Komise 2005/692/ES byl dovoz čerstvého drůbežího masa z Číny do EU výslovně zakázán. Toto rozhodnutí bylo přijato jako ochranné opatření před influenzou ptáků, jejíž ohniska se v Číně v minulých letech opakovaně objevovala.

kureV současné době je z Číny povolen pouze dovoz výrobků z drůbežího masa, ale jedině pochází-li ze schválených závodů v provincii Shandong. Tyto výrobky musejí být podrobeny tepelnému ošetření při teplotě nejméně 70 °C. Toto povolení bylo uděleno po několika kontrolních misích ze strany Evropské komise v Číně, které prokázaly splnění veterinárních požadavků a dobrý nákazový status chované drůbeže. Každou zásilku musí navíc při dovozu doprovázet prohlášení příslušného čínského orgánu, že zásilka byla před expedicí podrobena chemickému testu na zjištění přítomnosti chloramfenikolu a nitrofuranu, aby se zajistilo, že dotyčný produkt nepředstavuje nebezpečí pro zdraví lidí.

Před vstupem do EU musejí být masné výrobky předloženy ke vstupní veterinární kontrole, která probíhá na schválených pohraničních veterinárních stanicích a je prováděna vyškolenými úředními veterinární lékaři. Ti po kontrole dokladů, shody a fyzické kontrole propustí do volného oběhu na území EU pouze živočišné produkty, jež splňují stanovené požadavky.

Přes platný zákaz dovozu drůbežího masa z Číny se tudíž do Unie může teoreticky dostat pouze maso dovezené nelegálně, např. pokud je deklarované jako jiná komodita. Odhalování takových případů ale již nenáleží veterinářům, ale je věcí orgánů celní správy.

PŘEDPLATNÉ

Mohlo by vás zajímat

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202402

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.