Dobrá zpráva pro milovníky vína: Případů falšování je stále méně

Dobrá zpráva pro milovníky vína: Případů falšování je stále méně

28.02.2019 Jana Čiháková

Novela vinařského zákona, která je účinná od 1. dubna 2017, pomohla výrazně omezit nejhorší prohřešky, kterých se dopouštěli dovozci a prodejci sudových vín. Šlo o ředění vína vodou, doslazování přidaným cukrem a falšování původu.

Je to dáno jasnou odpovědností za kvalitu vína, kterou má buď výrobce nebo dovozce, který jako první uvádí víno na český trh. Dříve mohla být sudová vína anonymní a bylo obtížné dohledat výrobce či dovozce, řekl dnes novinářům ústřední ředitel Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) Martin Klanica.

Zatímco podíl nevyhovujících vzorků se mezi lety 2013 a 2016 pohyboval mezi 35 a 43 procenty, po novele se snížil zhruba o polovinu. "Problémy s kvalitou vína jdou nyní za výrobci a dovozci a ti si tak prakticky nedovolí uvádět na trh nekvalitní víno. Řada subjektů dobrovolně přistoupila k ověřování parametrů vín, aby splňovala všechno, co splňovat mají. Dávají do toho nemalé peníze. V minulosti se některé subjekty staly i obětí dovozců, i když je to neomlouvá," řekl Klanica. Zdůraznil také, že díky novele se výrazně zvýšila vymahatelnost zákona.

Nevyhověla čtvrtina testovaných vzorků

Zlepšila se také možnost kontroly, protože SZPI díky podpoře ministerstva zemědělství koupila nový přístroj do laboratoře. "Jedná se o zařízení nukleární magnetické rezonance o frekvenci 600 MHz," uvedl Klanica.

Zlepšení situace tak podle Klanici také narovnalo tržní prostředí, protože výrazně ubylo nekalé konkurence. A naopak se nepotvrdilo, že zkolabuje trh se sudovým vínem a budou zavírat vinotéky. "Naopak mezi lety 2016 a 2018 se jejich počet zvýšil z 5149 na 6123," uvedl ministr zemědělství Miroslav Toman (ČSSD).

Loni, kdy byla novela účinná poprvé po celý kalendářní rok, SZPI zkontrolovala 1300 šarží vína, nevyhověla čtvrtina vzorků. Kromě toho, že poklesl podíl nevyhovujících vzorků, zároveň nejsou provinění tak fatální jako dříve. Vína nevyhovovala například v senzorickém hodnocení, u zbytkového obsahu cukru či měla jiný obsah alkoholu. Pravomocně udělené pokuty loni činily 18,1 milionu korun, což je proti roku 2017 nárůst o více než šest milionů. V předchozích třech letech se pohybovaly kolem 20 milionů. Loňský růst souvisí podle Klanici s vymahatelností parametrů vína.


Mohlo by vás zajímat

ZRÁDNÉ TEKUTÉ KALORIE: DO DENNÍHO PŘÍJMU ZAPOČÍTEJTE KÁVU I DŽUS

04.04.2024 | Jídelníček si možná pečlivě hlídáte, jenže kdo do něj započítává i nápoje? Přitom se právě v těch kolikrát ukrývají astronomické obsahy cukru.

KONEC PŘESOLENÝM JÍDLŮM V RESTAURACÍCH: NOVÝ PROGRAM MINISTERSTVA

09.04.2024 | Omezit nadměrnou konzumaci soli a s ní spojené negativní dopady na zdraví má za cíl program Solíme méně. Program chce ukázat rizika nadměrného solení a možnosti, jak ho omezit. Zaměří se na restaurační zařízení a podpoří pokračování vzdělávacího programu ve školních jídelnách. Chce proškolit personál, navrhnout úpravu postupů a sledovat dopady.

FARMÁŘSKÉ TRHY JSOU V PLNÉM PROUDU! SVS ZAHAJUJE ČETNÉ KONTROLY

04.04.2024 | S příchodem jara v České republice tradičně startuje také sezóna farmářských trhů a Státní veterinární správa (SVS) proto směřuje své kontroly i do této oblasti. Farmářské trhy jsou zajisté přínosem pro spotřebitele i malovýrobce. Na druhou stranu však přinášejí také zvýšená rizika z hlediska hygieny potravin. I proto jsou každoročně pod důsledným dohledem úředních veterinárních lékařů. V loňském roce provedla SVS na trzích 397 kontrol (v roce 2022 jich bylo 401). Podíl kontrol se závadou meziročně klesl o tři procenta na 16 procent.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202404

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.