DO PROVOZU BEZ PRŮKAZU? MOŽNÁ, ŽE UŽ BRZY

DO PROVOZU BEZ PRŮKAZU? MOŽNÁ, ŽE UŽ BRZY

24.03.2023 Jana Čiháková

Sněmovna možná zruší takzvaný potravinářský průkaz, jenž nyní musí mít kdokoli, kdo pracuje v potravinářství. Zánik zákonné úpravy průkazů chce skupina koaličních a opozičních poslanců připojit k vládní novele, která má v souladu s evropskou směrnicí zvýšit bezpečnost dodávané pitné vody.

Potravinářský průkaz představuje podle předkladatelů pozměňovacího návrhu v čele s Martinou Ochodnickou (TOP 09) jen zbytečnou administrativní zátěž. Poukazují na to, že lékaři mohou dokument vydat i na dobu neurčitou a s neomezenou platností. Člověk, který si průkaz zařídil kvůli doplňování zboží v obchodě, jej tak může využít i po několika letech například pro práci při zpracování surového masa, stojí ve zdůvodnění. Autoři návrhu navíc poukazují na to, že lékařské prohlídky k získání průkazů mnohdy nejsou příliš důkladné.

Do novely chce další skupina poslanců vedená Michaelou Šebelovou (STAN) zakotvit informování obecních úřadů o zahájení řízení o vydání dočasného povolení překračovat hlukové a vibrační limity například u dálnic a železnic. V Senátu vznikla již dříve iniciativa, aby obce byly přímo účastníky řízení. Nyní jimi jsou jen žadatelé o povolení. Šebelová stojí i za pozměňovacím návrhem, podle kterého by krajské hygienické stanice posuzovaly nové recyklační technologie plastů, pokud se z nich vytvářejí například obaly na potraviny.

Lidovecký poslanec Karel Smetana navrhl začlenit do vládní předlohy evropskou směrnici, která rozšiřuje zákaz charakteristických příchutí a aromat i na zahřívané tabákové výrobky. Zákaz mají členské státy zapracovat do svých právních řádů s účinností od 23. října, přičemž směrnice neumožňuje po tomto termínu žádné přechodné období pro doprodej zásob, poznamenal poslanec.

KVALITA VODY

Vládní novela stanoví to, že provozovatelé vodovodů by museli zpracovat plán rizik a jejich řešení pro celý systém od vodního zdroje po kohoutek odběratele. Zdravotnická, sociální a ubytovací zařízení by musela mít vlastní posouzení rizika šíření legionely a u starých budov i výskytu olova. Skupiny poslanců podaly několik návrhů na zmírnění některých povinností, zejména pokud se zjistí, že riziko výskytu olova je nízké. Zjednodušit chtějí administrativní proces při zpracování posouzení rizik vnitřního vodovodu pro školy a školská zařízení.

Kontrolovat kvalitu dodávané vody musí provozovatelé vodovodů už teď. Rozsah těchto kontrol má vycházet z posouzení rizik, které má být nově trojstupňové. Zvlášť se mají posuzovat místa odběru surové vody, vodovody a rozvody vody v budovách.

PŘEDPLATNÉ

Mohlo by vás zajímat

TAK TAKOVOU JSTE JEŠTĚ NEMĚLI: VELIKONOČNÍ NÁDIVKA PODLE PAVLA BERKYHO

22.03.2024 | Svůj mistrovský um předvedl jako semifinalista největší kulinární show amatérských kuchařů MasterChef a svými recepty inspiruje dál. Vyzkoušíte také velikonoční nádivku Pavla Berkyho?

NA ZELENÝ ČTVRTEK, ZELENÝ ŠKOPEK: NA ČEPU NA TĚCHTO ADRESÁCH

25.03.2024 | Na Zelený čtvrtek 28. března se v celé České republice i na Slovensku začne už tradičně čepovat Zelené pivo z pivovaru Starobrno. Letos už po devatenácté. Celkem budou mít pivaři a všichni příznivci speciálu s nezvyklou barvou k dispozici 4 920 hektolitrů. Zeleným pivem si mohou připít všichni v Čechách i na Moravě, aktualizovaný seznam všech provozoven se Zeleným pivem na čepu zájemci najdou před Velikonocemi na webových stránkách www.zelenepivo.cz.

PREZIDENTKA POTRAVINÁŘSKÉ KOMORY: PODMÍNKY GREEN DEALU VOLAJÍ PO ZMĚNĚ

20.03.2024 | Potravinářská komora České republiky podporuje celoevropské zemědělské protesty, které se dnes konají nejen v Česku, ale i v Německu, Belgii, Nizozemsku, Polsku a dalších zemích. Potravináři požadují reálné přenastavení unijní klimatické politiky, snížení byrokratické zátěže a nastavení rovných podmínek pro dovozy potravin ze zemí mimo EU. Prezidentka Potravinářské komory Dana Večeřová se účastní zemědělských protestů na Trutnovsku.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202402

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.