06.05.2022 23.01.2014 Mgr. Marie Martiňáková
6. květen patří od roku 1992 Mezinárodnímu dni bez diet. Smyslem je upozornit na škodlivost a neúčinnost „zázračných“ diet, oslavit lidské tělo! Jeho zakladatelkou je Britka Mary Evans, která bojovala s anorexií.
Kromě vzhledu myslete při výběru diety i na své zdraví...
Mnozí z nás jsou ochotní své tělo kvůli kilogramům vysloveně týrat. Že řada lidí jí méně, než by měli, je běžné. Někteří jsou však ochotní přistoupit na různé typy diet, které jsou často extrémní a diskutabilní, působící spíš jako protestní hladovka.
Počínání takových jedinců vychází z mýtu, s nímž se nutriční terapeuti setkávají často: chceš-li zhubnout, nejez. Tělo se ale takovému postupu brání. Vysílá signály v podobě některých příznaků.
Pokud je příjem energie pod hranicí bazálního metabolismu (energie nutné ke zvládnutí základních životních pochodů v klidu), jako reakce přichází slabost a únava.
Při nedostatku sacharidů ve stravě dochází k poklesu produkce serotoninu. Důsledkem je nevyrovnaná psychika a ztráta pocitu nasycení. Nejčastějšími projevy jsou výkyvy nálad, krátkodobé deprese, nadměrná chuť k jídlu.
Bolesti hlavy mohou být zapříčiněny řadou potravin a nápojů, tzv. spouštěčů jako alkohol, nápoje s kofeinem, sýr, čokoláda, ořechy a další.
·Při nevhodné dietě nás může postihnout i padání vlasů. Hlavním stavebním kamenem vlasů jsou proteiny, dále jsou nutné vitamíny a minerály umožňující biochemické pochody spojené s tvorbou buněk. Pokud je ve stravě nedostatek bílkovin, tělo začne „šetřit“ právě na vlasech, nehtech, pokožce.
Nadváha a obezita nikdy nevzniká náhle. Přichází plíživě, často podporována dalšími faktory jako věk, těhotenství a mateřství, rezignace na sport a pohyb, některá onemocnění, určité skupiny léků a podobně. Při řešení nadváhy a obezity nejde jen o vzhled a krásu, ale především o zdraví. Je proto nutné přehodnotit svou životosprávu a začít s celkovou změnou životního stylu!
12.05.2022 | Prezidentka Potravinářské komory ČR, Dana Večeřová, vyjádřila své obavy o budoucnost. Růst cen potravin a inflace bude mít nejspíš fatální následky pro samoživitelky, seniory a sociálně slabé skupiny obyvatel!
19.05.2022 | Knedlík se zelím a vepřové, svíčková omáčka, guláš. Když jdou Češi do restaurace na oběd, volí tučnější jídla mnohem častěji než lidé v dalších evropských zemích. Potvrzují to čerstvá data z velkého srovnávacího průzkumu o stravovacích návycích FOOD, který iniciovala Evropská unie
19.05.2022 | Grantová výzva na výstavbu jedlých školních zahrad již zná své vítěze. V březnu letošního roku zahájila společnost Lidl spolupráci s programem Skutečně zdravá škola. Cílem spolupráce je pomáhat vytvářet kulturu zdravého a udržitelného stravování ve školách a dále podpořit šest škol a školek, které díky grantové výzvě získají finanční prostředky na výstavbu jedlých školních zahrad.