DĚTI V NEMOCNICI: AFÉRA S ČOKOLÁDOU PLNOU BAKTERIÍ SALMONELLY OPĚT OŽÍVÁ

DĚTI V NEMOCNICI: AFÉRA S ČOKOLÁDOU PLNOU BAKTERIÍ SALMONELLY OPĚT OŽÍVÁ

27.05.2022 Jana Čiháková

Celkem 3000 tun čokolád Kinder, které byly kontaminovány salmonelou, nechala firma Ferrero stáhnout z trhu od dubna, kdy se v Evropě objevily první případy nákazy. Ztráty dosáhly "desítek miliónů eur" a firma ztratila značnou část důvěry zákazníků, řekl šéf společnosti Ferrero ve Francii Nicolas Neykov, kterého citovala agentura AFP.

Neykov dnes poprvé od propuknutí aféry s kontaminovanými výrobky Kinder poskytl rozhovor francouzskému listu Le Parisien a informoval o finančních dopadech skandálu na firmu. V rozhovoru se zákazníkům omluvil, slíbil odškodnění a oznámil první kolo hygienických změn v továrnách firmy.

Kvůli produktům značky Kinder, která spadá pod italskou skupinu Ferrero, v celé Evropě onemocněly stovky dětí. Bakterie salmonely způsobují gastroenteritidu, která může být i velmi závažná. Ve Francii bylo hlášeno 81 případů, z toho 22 dětí skončilo v nemocnici.

Podle interního vyšetřování společnosti Kinder pocházela kontaminace z "filtru umístěného v nádrži na mléčné máslo" v belgické továrně. "Do továrny se dostala buď prostřednictvím kontaminovaných surovin, nebo lidí," dodal šéf francouzské pobočky skupiny, která vyrábí i značky jako Nutella nebo Ferrero Rocher.

Tato krize značně podkopala důvěru zákazníků ve značku. Podle Nicolase Neykova už značce "nevěří 60 procent spotřebitelů". O Velikonocích, které jsou pro výrobce čokolád vrcholným obdobím, se její obrat propadl o 40 procent, dodal Neykov.


Mohlo by vás zajímat

TAK TAKOVOU JSTE JEŠTĚ NEMĚLI: VELIKONOČNÍ NÁDIVKA PODLE PAVLA BERKYHO

22.03.2024 | Svůj mistrovský um předvedl jako semifinalista největší kulinární show amatérských kuchařů MasterChef a svými recepty inspiruje dál. Vyzkoušíte také velikonoční nádivku Pavla Berkyho?

1. MÁJ: ĆAS LÁSKY, ALE I RŮŽOVÉHO VÍNA

05.04.2024 | První máj, příjemná atmosféra, dechberoucí výhled na celou Prahu a…? Samozřejmě sklenička moravského nebo českého růžového vína! Již po čtrnácté se prvního května promění Pražský hrad na Svátek růžových vín. Dopřejte si příjemné chvíle s našimi růžovými víny, které si podmaní vaše smysly. Těšit se můžete na desítky vzorků vín dvaceti vinařství.

CO BY VÁM UVAŘILA UMĚLÁ INTELIGENCE? PRVNÍ JÍDLO JE TADY!

25.03.2024 | Kreativita a um šéfkuchaře, to jsou základní atributy kvalitního gastronomického podniku - ovšem jen do té doby, než žezlo v kuchyni přebere umělá inteligence. Nutno uznat, že její pokrm je dotažený do detailu a co víc - může jej ochutnat skutečně každý.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202404

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.