Dejte si kaši, v zimním období je ideální

Dejte si kaši, v zimním období je ideální

03.02.2021 Jana Čiháková

Kaše mají mnoho podob a na to začít není nikdy pozdě. Zkuste jeden z našich receptů, anebo klidně všechny. Uvidíte, že si je oblíbíte.

Ovesná kaše s mákem a ovocem

Suroviny:

½ šálku jemně mletých ovesných vloček, 1 vrchovatá lžíce mletého máku, 1 šálek vody , větší špetka skořice, med dle chuti, nadrobno pokrájené ovoce dle chuti

Postup:

Vločky zalijte vlažnou vodou a nechte přes noc fermentovat, alespoň 8 hodin. Surovina díky tomu zjemní, zesládne a stane se lépe stravitelnou.

Po fermentaci pozvolna zahřívejte. Přidejte mák, skořici, pokrájené ovoce a dle chuti doslaďte medem či jiným sladidlem. Nechte dojít až k bodu varu, poté odstavte a můžete servírovat.

Tip: Mák lze nahradit kokosem, případně použít obě suroviny.

Věděli jste, že mák obsahuje až 12krát více vápníku než mléko?

Pohanková kaše s ovocným rozvarem

Suroviny:

½ šálku pohankových vloček, 1 šálek mléka, 1 lžíce javorového sirupu (lze nahradit medem), špetka mletého kardamomu, špetka mleté vanilky, plátek másla, libovolné ovoce na rozvar

Postup:

Pohankové vločky spolu s ostatními surovinami smíchejte a pozvolna zahřívejte, dokud kaše nezhoustne do potřebné konzistence. Poté odstavte.

Připravte si ovocný rozvar. Lze použít libovolné ovoce. Vložte jej pokrájené na menší kousky na pánev a nechte prohřát. Je-li ovoce sušší, přidejte kousek másla, šťavnaté naopak slijte, aby kaše ve výsledku nebyla příliš řídká. Ovocný rozvar dochuťte dle svých preferencí a sladkosti ovoce. Lze kombinovat i s ovocným džemem.

Servírujte s kouskem másla, případně dozdobte semínky, ovocnou šťávou či pár kapkami javorového sirupu. Fantazii se meze nekladou.

Tip: Oříšky nebo semínka na dozdobení kaše můžete orestovat. Nakonec přidejte špetku soli a trochu javorového sirupu, případně medu, ve kterém semínka rychle obalte a nechte ještě krátce „doběhnout“. Kaše tak získá výraznější chuť.

Mléčná ovesná kaše s vanilkou, mandlemi a čokoládou

Suroviny:

½ šálku ovesných vloček, 1 šálek mléka, 1/3 šálku vody, 1 vanilkový lusk

Na dochucení:

javorový sirup (lze nahradit medem), mandlové lupínky, nastrouhaná hořká čokoláda, ovoce dle chuti

Potup:

V hrnci smíchejte ovesné vločky, mléko a vodu. Lžičkou vydlabejte semínka z vanilkového lusku a přidejte ke směsi. Za občasného míchání vařte doměkka a potřebné konzistence.

Hotovou kaši servírujte s ovocem, dosladit můžete javorovým sirupem nebo medem. Posypejte mandlovými lupínky a nastrouhanou hořkou čokoládou.

Víte, že hořká čokoláda patří mezi superpotraviny? Kakaová hmota obsahuje účinné antioxidanty a theobromin, látku s mírně povzbuzujícími účinky. Za zmínku stojí i vyšší obsah minerálních látek jako hořčík, mangan, železo, draslík nebo měď. Čím je vyšší podíl kakaové sušiny, tím je vyšší obsah zdraví prospěšných látek.


Mohlo by vás zajímat

FARMÁŘSKÉ TRHY JSOU V PLNÉM PROUDU! SVS ZAHAJUJE ČETNÉ KONTROLY

04.04.2024 | S příchodem jara v České republice tradičně startuje také sezóna farmářských trhů a Státní veterinární správa (SVS) proto směřuje své kontroly i do této oblasti. Farmářské trhy jsou zajisté přínosem pro spotřebitele i malovýrobce. Na druhou stranu však přinášejí také zvýšená rizika z hlediska hygieny potravin. I proto jsou každoročně pod důsledným dohledem úředních veterinárních lékařů. V loňském roce provedla SVS na trzích 397 kontrol (v roce 2022 jich bylo 401). Podíl kontrol se závadou meziročně klesl o tři procenta na 16 procent.

HUSA NA MARTINA JAKO NUTNOST: S JABLKY, NEBO RADĚJI S KAŠTANY?

10.11.2023 | To, proč se na svátek svatého Martina peče husa, není jasné. Existují dvě legendy. Jedna praví, že husy rušily Martina při kázání, a tak je nechal upéct. Druhá, že se mezi husami nějakou dobu ukrýval, aby nebyl jmenován biskupem. Ať tak, či onak, shodneme se na tom, že tradice je to výtečná.... zvlášť s knedlíkem.

K LANGOŠŮM SÝR PATŘÍ, ALE CO JE JÍM ROVNOU NAPLNIT?

08.11.2023 | Mini-langoše plněné sýrem podle Pavla Berkyho, to je dobrota, kterou si rozhodně zamilujete. A to nejen pro skvělou chuť. Upoutá vás i nenáročná příprava...

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202404

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.