03.02.2021 Jana Čiháková
Kaše mají mnoho podob a na to začít není nikdy pozdě. Zkuste jeden z našich receptů, anebo klidně všechny. Uvidíte, že si je oblíbíte.
Suroviny:
½ šálku jemně mletých ovesných vloček, 1 vrchovatá lžíce mletého máku, 1 šálek vody , větší špetka skořice, med dle chuti, nadrobno pokrájené ovoce dle chuti
Postup:
Vločky zalijte vlažnou vodou a nechte přes noc fermentovat, alespoň 8 hodin. Surovina díky tomu zjemní, zesládne a stane se lépe stravitelnou.
Po fermentaci pozvolna zahřívejte. Přidejte mák, skořici, pokrájené ovoce a dle chuti doslaďte medem či jiným sladidlem. Nechte dojít až k bodu varu, poté odstavte a můžete servírovat.
Tip: Mák lze nahradit kokosem, případně použít obě suroviny.
Věděli jste, že mák obsahuje až 12krát více vápníku než mléko?
Suroviny:
½ šálku pohankových vloček, 1 šálek mléka, 1 lžíce javorového sirupu (lze nahradit medem), špetka mletého kardamomu, špetka mleté vanilky, plátek másla, libovolné ovoce na rozvar
Postup:
Pohankové vločky spolu s ostatními surovinami smíchejte a pozvolna zahřívejte, dokud kaše nezhoustne do potřebné konzistence. Poté odstavte.
Připravte si ovocný rozvar. Lze použít libovolné ovoce. Vložte jej pokrájené na menší kousky na pánev a nechte prohřát. Je-li ovoce sušší, přidejte kousek másla, šťavnaté naopak slijte, aby kaše ve výsledku nebyla příliš řídká. Ovocný rozvar dochuťte dle svých preferencí a sladkosti ovoce. Lze kombinovat i s ovocným džemem.
Servírujte s kouskem másla, případně dozdobte semínky, ovocnou šťávou či pár kapkami javorového sirupu. Fantazii se meze nekladou.
Tip: Oříšky nebo semínka na dozdobení kaše můžete orestovat. Nakonec přidejte špetku soli a trochu javorového sirupu, případně medu, ve kterém semínka rychle obalte a nechte ještě krátce „doběhnout“. Kaše tak získá výraznější chuť.
Suroviny:
½ šálku ovesných vloček, 1 šálek mléka, 1/3 šálku vody, 1 vanilkový lusk
Na dochucení:
javorový sirup (lze nahradit medem), mandlové lupínky, nastrouhaná hořká čokoláda, ovoce dle chuti
Potup:
V hrnci smíchejte ovesné vločky, mléko a vodu. Lžičkou vydlabejte semínka z vanilkového lusku a přidejte ke směsi. Za občasného míchání vařte doměkka a potřebné konzistence.
Hotovou kaši servírujte s ovocem, dosladit můžete javorovým sirupem nebo medem. Posypejte mandlovými lupínky a nastrouhanou hořkou čokoládou.
Víte, že hořká čokoláda patří mezi superpotraviny? Kakaová hmota obsahuje účinné antioxidanty a theobromin, látku s mírně povzbuzujícími účinky. Za zmínku stojí i vyšší obsah minerálních látek jako hořčík, mangan, železo, draslík nebo měď. Čím je vyšší podíl kakaové sušiny, tím je vyšší obsah zdraví prospěšných látek.
04.04.2024 | S příchodem jara v České republice tradičně startuje také sezóna farmářských trhů a Státní veterinární správa (SVS) proto směřuje své kontroly i do této oblasti. Farmářské trhy jsou zajisté přínosem pro spotřebitele i malovýrobce. Na druhou stranu však přinášejí také zvýšená rizika z hlediska hygieny potravin. I proto jsou každoročně pod důsledným dohledem úředních veterinárních lékařů. V loňském roce provedla SVS na trzích 397 kontrol (v roce 2022 jich bylo 401). Podíl kontrol se závadou meziročně klesl o tři procenta na 16 procent.
10.11.2023 | To, proč se na svátek svatého Martina peče husa, není jasné. Existují dvě legendy. Jedna praví, že husy rušily Martina při kázání, a tak je nechal upéct. Druhá, že se mezi husami nějakou dobu ukrýval, aby nebyl jmenován biskupem. Ať tak, či onak, shodneme se na tom, že tradice je to výtečná.... zvlášť s knedlíkem.
08.11.2023 | Mini-langoše plněné sýrem podle Pavla Berkyho, to je dobrota, kterou si rozhodně zamilujete. A to nejen pro skvělou chuť. Upoutá vás i nenáročná příprava...
Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.