Dejte si celer! Zpomaluje mimo jiné i nástup hormonálních změn

Dejte si celer! Zpomaluje mimo jiné i nástup hormonálních změn

17.06.2019 Jana Čiháková

Ačkoli si celer pravidelně dávala už Kleopatra a to nejen, aby měla hustou hřívu, ale i pro jeho afrodiziakální účinky, dlouhou dobu měl nálepku nepopulárního outsidera. Nyní se ale karty otáčí. Celer zažívá doslova renesanci, plní menu těch nejlepších restaurací i Youtube kanály. Dejte mu šanci, receptů je spousta a zdraví prospěšných látek má na rozdávání.

Dnes se do celeru znovu a zaslouženě zamilovali dietní a výživoví poradci, celebrity i sportovci i vyhlášení světoví kuchaři. Werner Matta nedá dopustit na celerové velouté, jako Yotam Ottolenghi na celer pečený ve slaném těstě a vyhlášený Stephen Senewiratne jej zase peče v popelu.

 Celer se stává také nedílnou součástí výživových plánů sestavovaných na míru nutričními specialisty. Není se čemu divit. Jde doslova o rezervoár zdraví prospěšných látek. Celer například pomáhá diabetikům snižovat hladinu cukru v krvi, je skvělým bojovníkem proti pálení žáhy, zpomaluje nástup osteoporózy. Východní medicína navíc věří, že právě látky v celeru obsažené zpomalují nástupy hormonálních změn v organismu, takže jej doporučují konzumaci lidem ve středním věku. 

Samé dobré věci

Celerová hlíza obsahuje vlákninu, sacharidy, bílkoviny, tuky. Co se týká chemického složení, je důležité vědět, že je přímo nabitý hořčíkem, draslíkem, chromem, mědí, manganem, jodem, sodíkem, vápníkem, železem a zinkem. Laboratorními výzkumy bylo zjištěno, že 100 gramů celeru obsahuje: 1,3 gramu vlákniny, 8,5 gramu sacharidů, 1,8 gramu bílkoviny, 0,03 g tuků.

Pověstné jsou jeho pozitivní účinky na chudokrevnost i nervové choroby. Kromě toho, jakmile má lidský organismus dostatek výše uvedených minerálních látek, přestane se zásobovat rychlými cukry, čímž předejde vzniku a rozvoji civilizačních chorob, mezi které patří právě diabetes, deprese, nebo také záněty žil a kloubů. Celer totiž, díky svému látkovému složení nejen organismus čistí, ale také napomáhá rozpouštět usazeniny, vznikající právě v kloubech. Navíc jsou v celeru obsaženy vzácné éterické oleje, které mají antimykotické a antibakteriální účinky.   

Pro krásu i na kocovinu

Celer je skvělý vyprošťovák po prohýřené noci – tedy šťáva z něj, umí také spravit pokažený žaludek, napomáhá snížit cholesterol v krvi, podporuje detoxikaci organismu. Pokud potřebujete po večírku druhý den „fungovat“, je právě snídaně plná celerových variací tím pravým řešením. Protože je celer zdrojem vitamínů skupiny B, rostou po něm krásně nehty, vlasy, což ocení zejména dámy. A co bude zajímat dámy i pány – celer prokazatelně podporuje libido. Po celeru se ale i dobře spí.

 


Mohlo by vás zajímat

VINAŘSKÁ SEZÓNA NEKONČÍ: TYTO AKCE JEŠTĚ STÍHÁTE

02.11.2023 | Někdo podzim miluje pro jeho barevnou krajinu a dlouhé poklidné večery, jiného zas brzká tma a zima může spíše znepokojovat. Pojďme si zkusit podzim užít už jenom proto, že nabízí řadu zajímavých vinařských akcí. Nejen na Moravě, ale i ve středních Čechách, které mají v pěstování vinné révy staletou tradici. Nejznámější středočeská města vínu zaslíbená jsou Mělník a Kutná Hora. Nenechte se ovšem mýlit, kvalitní víno umí vyrobit také u Slaného i na Karlštejně.

ZOUFALE MÁLO! V PŘÍJMU VLÁKNINY BY SE MĚLI ČEŠI POLEPŠIT

26.03.2024 | Vláknina je jednou z důležitých složek v našem jídelníčku, na kterou se bohužel často zapomíná. „Vláknina přitom přináší mnoho benefitů a její dostatečný příjem slouží jako prevence mnoha onemocnění,“ vysvětluje Veronika Pourová, nutriční terapeutka a technoložka potravin.

LETOŠNÍ PEČENÍ CUKROVÍ BUDE "NÁŘEZ". PO CUKRU, MÁSLE A MOUCE ŠPLHÁ CENA KAKAA

26.10.2023 | Kakao je kvůli obavám z nedostatečné produkce nejdražší za 44 let. Cena termínového kontraktu na tunu kakaa se splatností v prosinci se podle agentury Bloomberg a zpravodajského serveru CNBC v pondělí na komoditní burze v New Yorku vyšplhala na 3786 dolarů (téměř 88.000 Kč), což je nejvýše od roku 1979. Meziročně stoupla o zhruba 60 procent.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202404

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.