Další nelegální zásilka vajec ze zahraničí

Další nelegální zásilka vajec ze zahraničí

16.01.2012 MZe

Více než 200 tisíc vajec z Maďarska se nesmí dostat do českých obchodů. Nařídili to inspektoři české Státní veterinární správy. Maďarskou společnost, která vejce dodala Velkopavlovickým drůbežářským závodům a. s., totiž Evropská komise nezařadila na seznam drůbežářů disponujících tzv. obohacenými klecemi. Kontroloři odhalili zásilku vajec nejasného původu v Olomouci a nařídili její vrácení výrobci do Polska.

Státní veterinární dozor zachytil při kontrole ve Velkých Pavlovicích zásilku vajec z Maďarska. Producent Industrie eier Totkomlosi Tojástermelo dodal 216 400 vajec určených pro zpracování v potravinářském průmyslu. Maďarská společnost ale není na žádném ze schválených seznamů Evropské komise a je možné, že ještě používá tzv. neobohacené klece, které poskytují nosnicím méně komfortu. Tato technologie se přitom od začátku letošního roku nesmí v zemích EU používat.

Inspektoři Státní veterinární správy proto vydali příkaz nepustit vejce na český trh. Zásilku, která neodpovídá veterinární legislativně, nařídí buď zlikvidovat, nebo vrátit zpět dodavateli.

Evropská unie nařídila v roce 1999 producentům vajec, aby si nejpozději do konce roku 2011 pořídili pro své chovy klece, které slepicím poskytují lepší životní podmínky. V dodržování směrnice ale nebyly všechny členské země důsledné, a někde producenti vajec potřebné investice neprovedli. Tím získávají jednoznačnou konkurenční výhodu proti těm, kteří klece vyměnili a náklady musí promítnout do ceny vajec. České Ministerstvo zemědělství na problém upozornilo už v listopadu 2011. Všichni čeští drůbežáři už novou technologii používají.


Mohlo by vás zajímat

JEDNA PANÍ POVÍDALA... KDE SE VZAL MÝTUS O RECYKLOVANÉM MLÉKU?

04.12.2023 | „Skandál s mlékem! Je to vůbec možné??? A úřady to nevidí…“ Podobné poplašné zprávy s tímto podtextem kolovaly a bohužel stále kolují po internetu. Podle nich trvanlivé mléko, které se nespotřebuje do data trvanlivosti, prodejce vrátí zpracovateli. Zpracovatel pak krabici otevře, mléko znovu převaří a opět zabalí a odešle do prodeje. Toto kolečko může otočit až pětkrát. Jenže co je na tom pravdy?

Plesnivé bambusové výhonky

04.06.2014 | Zásilka bambusových sterilovaných výhonků z Vietnamu nebyla vpuštěna do oběhu. Obaly byly poškozeny a zaplísněny.

VAROVÁNÍ SPOTŘEBITELŮM! ZKONTROLUJTE LEDNICI, TOTO MASO OBSAHUJE SALMONELLY

13.03.2024 | Státní veterinární správa (SVS) nařídila stáhnout z prodeje mražené kuřecí díly a droby obsahující salmonely od výrobce RABBIT Trhový Štěpánov a.s. Z problematické šarže bylo vyrobeno několik výrobků v celkovém množství přes 1500 kg. Naprostou většinu se však podařilo stáhnout z prodeje.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202404

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.