ČR by měla získat výjimku k výrobě

ČR by měla získat výjimku k výrobě "tuzemáku" tradičním postupem

17.04.2018 ČTK

Výjimku pro ČR a Slovensko, které k výrobě alkoholického nápoje "tuzemák" chtějí dál používat tradiční rumový éter, by dnes měl potvrdit příslušný orgán Evropské komise.

Podle dostupných informací by měla být výjimka časově omezená, a výrobci tak k používání dosavadní technologie dostanou dalších pět let.

O udělení výjimky rozhodne stálý výbor Evropské komise pro rostliny, zvířata, potraviny a krmiva, dokončení celé procedury pak ale ještě určitou dobu potrvá. Bez udělení výjimky by možnost používat rumové aroma skončila 22. dubna.

O zákazu rumového éteru, který dodává chuť a vůni českému tuzemáku, se začalo kvůli údajné přítomnosti rakovinotvorných látek mluvit loni poté, co Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) uvedl, že v rumové tresti jsou některé rakovinotvorné látky, především furan. Čeští výrobci už to tehdy označili za útok na české potravináře.

Tuzemák je nejprodávanější lihovina v ČR, každá čtvrtá prodaná lahev alkoholu je tuzemský rum.

PŘEDPLATNÉ

Mohlo by vás zajímat

Kubánský rum odolává americkému embargu

12.04.2018 | Kubánský rum, který je známý po celém světě, dokáže konkurovat největším značkám, přestože nemá přístup na americký trh kvůli embargu vyhlášenému proti tomuto karibskému ostrovu v roce 1962. Píše to agentura AFP.

Coca-Cola bude v Praze vyrábět rostlinná mléka pro Evropu

29.05.2018 | Nápojářská společnost Coca-Cola HBC ČR a Slovensko dnes otevřela v pražských Kyjích dvě zmodernizované linky za více než 300 milionů korun. Bude nově vyrábět nápoje rostlinného původu, tzv. rostlinná mléka, pod značkou AdeZ pro 11 evropských států, v ČR a na Slovensku se začnou prodávat na přelomu roku.

Sněmovna zpřísnila zákon na ochranu dodavatelů před řetězci

09.12.2015 | Poslanci dnes schválili novelu zákona o významné tržní síle, která má více chránit dodavatele před nekalými praktikami obchodních řetězců.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202402

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.