Co můžeš udělat dnes... a toto můžete udělat pro své ledviny

Co můžeš udělat dnes... a toto můžete udělat pro své ledviny

26.02.2021 Jana Čiháková

Ledviny jsou pro život nezbytný párový orgán uložený po obou stranách páteře, tvarem nápadně připomínající fazole. A právě fazole a luštěniny obecně ledvinám významně prospívají a napomáhají jejich správnému fungování.

Vylučovací soustava, jíž jsou ledviny důležitou součástí, udržuje lidský organismus ve stavu křehké rovnováhy (tzv. homeostáza). Jejím úkolem je mimo jiné kontrola množství vody, soli a odpadních látek v těle, filtrace krve a zajištění stálé tělesné teploty. Ledviny navíc produkují tři významné hormony, erytropoetin, kalcitriol a renin, které jsou důležité pro udržení pevného fyzického i duševního zdraví.

Sídlo životní energie

Východní medicína má k ledvinám ohromný respekt a vnímá je nejen jako životně důležitý orgán. Ledviny jsou podle tradiční nauky sídlem životní energie i hmoty, ze které je člověk zrozen. Emočně se k nim pojí strach. Úzkou souvislost mají ledviny také s dalšími orgány a částmi lidského těla, a to nejen s močovým měchýřem a močovou trubicí, ale i s kostmi, vlasy, ušima a mozkem. Z pěti prvků, se kterými tradiční čínská medicína pracuje, jsou přiřazeny vodě. Podle tzv. orgánových hodin bývají ledviny nejaktivnější v době mezi 17.  až 19. hodinou, proto je dobré právě v tomto časovém rozmezí jejich činnost posilovat například pitím vhodného bylinkového čaje.

Sůl, zima a stres jim vadí

Ledviny citlivě reagují na chlad, proto si zvlášť v zimních měsících zaslouží vaši pozornost. Z dlouhodobého hlediska jim škodí také vyšší množství soli, příliš mnoho bílkovin ve stravě, a naopak málo tekutin. Riziková je i nadváha a přebytek cukru v krvi. Nesvědčí jim ani vysoká míra stresu, psychické vypětí, málo pohybu, nebo naopak přetrénování. Nefungují-li ledviny dobře, v krvi se hromadí odpadní látky, které ledviny nezvládají odstranit. Tento zdraví ohrožující stav se nazývá urémie a projevy bývají různé.

Když se rozsvítí varovné kontrolky

Onemocnění ledvin není vždy snadné odhalit, protože i pokud jsou ve špatné kondici (a nenastane-li tzv. ledvinová kolika), bolest cítit nemusíte. I z toho důvodu je prevence onemocnění namístě.

Nejčastějšími projevy, že ledviny nefungují správně, bývají otoky, které sice mohou souviset také se špatnou funkcí lymfatického systému, ale právě i s nedostatečností ledvin. Obvykle se otok projevuje v oblasti dolních končetin a kloubů. Klasické potíže s močením (snížené množství nebo naopak hojné močení, změna barvy moči nebo pěnivá moč) jsou dalším obvyklým příznakem, podobně jako bolesti v oblasti beder, nezřídka zaměňované za „obyčejnou“ bolest zad. Lidé s nemocnými ledvinami mohou trpět i na nejrůznější kožní vyrážky někdy doprovázené svěděním. Časté je i zrychlené dýchání a vysoká únavnost, případně kovová pachuť v ústech nebo zápach z nich.

Zdravý životní styl není všelék, ale…

Ačkoli to může znít jako oblíbené klišé, je třeba naslouchat svému tělu a alespoň částečně rozklíčovat jeho „řeč“. Zdravý životní styl, potřebné množství makroživin ve stravě, přiměřený pohyb, dostatek tekutin, eliminování soli, dochucovadel, vysoce průmyslově zpracovaných potravin, naopak přidání ovoce a zeleniny, luštěnin a semen, jsou skvělou prevencí onemocnění tohoto životně důležitého orgánu. Vhodné je i otužování, nicméně i tak je třeba dbát na oblečení přiměřené počasí. Dalším bonusem pro zdraví ledvin je i spokojená mysl a odolnost stresu. Budete-li ctít alespoň některé z těchto zásad, vaše ledviny vám poděkují.

Text Lea Raif, foto shutterstock


Mohlo by vás zajímat

VINAŘSKÁ SEZÓNA NEKONČÍ: TYTO AKCE JEŠTĚ STÍHÁTE

02.11.2023 | Někdo podzim miluje pro jeho barevnou krajinu a dlouhé poklidné večery, jiného zas brzká tma a zima může spíše znepokojovat. Pojďme si zkusit podzim užít už jenom proto, že nabízí řadu zajímavých vinařských akcí. Nejen na Moravě, ale i ve středních Čechách, které mají v pěstování vinné révy staletou tradici. Nejznámější středočeská města vínu zaslíbená jsou Mělník a Kutná Hora. Nenechte se ovšem mýlit, kvalitní víno umí vyrobit také u Slaného i na Karlštejně.

KONEC PŘESOLENÝM JÍDLŮM V RESTAURACÍCH: NOVÝ PROGRAM MINISTERSTVA

09.04.2024 | Omezit nadměrnou konzumaci soli a s ní spojené negativní dopady na zdraví má za cíl program Solíme méně. Program chce ukázat rizika nadměrného solení a možnosti, jak ho omezit. Zaměří se na restaurační zařízení a podpoří pokračování vzdělávacího programu ve školních jídelnách. Chce proškolit personál, navrhnout úpravu postupů a sledovat dopady.

VYZKOUMÁNO: KÁVA ARABICA JE STARŠÍ NEŽ ČLOVĚK

23.04.2024 | Káva je bezesporu velkou částí světové kultury a milovníci kávy oceňují nejvíce tu, která pochází z kávovníku arabského, běžně známou jako arabica. Vědci nyní vytvořili rodokmen této kávy a zjistili, že tento druh vznikl přirozeným křížením dvou jiných odrůd kávy odhadem před 610 000 až jedním milionem let v etiopských lesích.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202404

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.