Co jsou IQ vejce: Opravdu je jejich nákup chytřejší?

Co jsou IQ vejce: Opravdu je jejich nákup chytřejší?

29.06.2020 Jana Čiháková

Zajisté už jste někdy objevili při nákupu vejce označená jako IQ. Tato písmena mají poukazovat na jejich přidanou hodnotu. Jsou skutečně lepší a co je vlastně od klasických vajíček odlišuje?

IQ vejce jsou obohacená o významně nutriční složky. Proto je řadíme mezi tzv. funkční potraviny. Jak uvádí Ing. Gabriela Dlouhá, Ph.D., předsedkyně představenstva Českomoravské drůbežářské unie na stránkách Akademie kvality: „V chytrých vejcích je více jódu, protože se nosnicím přidává do krmiva mořská řasa." Pak ještě existují vejce cereální, kde platí, že u takových vajec musí podle legislativy krmná směs obsahovat 3 různé zrniny, které tvoří minimálně 60 % objemu krmné směsi. Nejčastější je to kombinace pšenice, kukuřice a ječmenu. 

IQejce mají více jódu a selenu

Získat dostatečnou dávku jódu a selenu může být v našich podmínkách náročné. Ne každý jí dostatek ryb či mořské řasy, aby si zajistil svou denní dávku těchto minerálů. Vejce jsou na druhou stranu základní surovinou české kuchyně. A tak za nás mořskou řasu kelpu zobají slepičky, které pak snášejí IQejce plná jódu a selenu. Díky nim doplníme tyto minerály přírodní cestou ve vejcích, a ne ve formě pilulek či tablet.

Nedostatek jódu má vliv na fungování štítné žlázy. Od toho se odvíjejí další problémy jako únava, vypadávání vlasů, suchá kůže, významné zvýšení váhy, špatné trávení, zácpa. U žen snížená hladina jódu prokazatelně zvyšuje riziko onemocnění rakoviny prsu a dělohy. Ke správnému fungování jódu potřebujeme v těle ale dostatek selenu. Jeho nedostatek bývá spojován se špatnou funkcí jater, žaludku, střev, štítné žlázy a zhoršenou imunitou.


Mohlo by vás zajímat

JEŠTĚ NEPIJETE CIDER? TADY JE 5 DŮVODŮ, PROČ ZAČÍT

16.06.2023 | Pokud hledáte tip na osvěžující letní drink, který není tak hořký jako pivo, sladký jako limonáda a opojný jako víno, zkuste cider. Jeho tradice u nás sice není zdaleka tak silná jako třeba v Anglii, přesto si k němu náš národ pivařů hledá cestu. Dobrá zpráva je, že kromě toho, že se hodí téměř ke každému jídlu, je dostupný i v nealkoholické verzi.

INSPEKCE ODHALILA FAZOLE PLNÉ HERBICIDŮ: "DOBROTU" PRODÁVALO TESCO

17.04.2024 | V sušených fazolích, které prodával řetězec Tesco pod svou privátní značkou, zjistila laboratorní analýza Státní zemědělské a potravinářské inspekce výskyt herbicidu ve čtyřikrát vyšším množství, než povoluje zákon. Šlo o fazole vypěstované v Argentině a nevyhovující šarže měla 1344 balení, uvedl v tiskové zprávě mluvčí inspekce Pavel Kopřiva.

MRAZY NAPÁCHALY ŠKODY NA VINICÍCH, JDE O MILIONY

22.04.2024 | Škody způsobené mrazem na letošní úrodě vinařů v Česku půjdou do stovek milionů korun, v Čechách pomrzlo 40 procent vinohradů, řekl to prezident Svazu vinařů Martin Chlad. Vinohrady v Čechách ničil noční mráz o víkendu, část úrody poškodil už v noci na pátek. Vinaři na jihu Moravy proto od minulého týdne pozorně sledují několik předpovědních modelů i vlastní meteostanice, doplnil Chlad.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202404

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.