05.05.2022 Jana Čiháková
Mražené hranolky mají obrovské množství výhod, z nichž největší je jejich spotřebitelské pohodlí. Připravíte je bez námahy, loupání brambor, zbytečného odpadu a špinavého nádobí. Stačí je vyndat z mrazničky, vysypat na plech, do fritézy nebo na pánev a za chvíli jsou hotové. Nejsou však hranolky jako hranolky! Jak si vybrat ty opravdu dobré a kvalitní?
Jasné a čisté složení potravin, tzv. Clean Label, není jen současný spotřebitelský trend, ale motto, kterým se řídí výrobci prémiových potravin, včetně zn. McCain. „McCain hranolky jsou vyrobené z kvalitních a pečlivě vybraných ingrediencí: brambor a oleje. Brambory jsou pěstované farmáři spolupracujícími s naší společností. Kvalita je monitorovaná v každém kroku, počínaje pěstováním brambor, až po každé jedno balení McCain hranolků. Doslova z pole na talíř,“ říká Svetlana Gálová, National Key Account Manager, McCain Retail Slovakia and Czech Republic.
Důležitý je i způsob přípravy. Vždy dodržujte informace a způsob přípravy doporučený výrobcem na obalu vašich oblíbených mražených hranolků. Dlouhodobým trendem je příprava hranolků pečením v troubě bez přidání oleje. Takto připravené hranolky obsahují až 95 % brambor a neabsorbují zbytečný olej. Mohou tak být součástí vyvážené stravy a vy si je můžete dopřát častěji.
Lidé, kteří mají rádi hranolky připravené klasickým způsobem v oleji, mají na výběr z mnoha druhů. Abyste si mohli vychutnat tu nejlepší chuť a nejvyšší kvalitu hranolků, je nevyhnutelné pozorně si přečíst výrobcem doporučené metody a doby přípravy.
Společenská odpovědnost firem by měla být součástí každého výrobce. Častokrát se dají informace vyčíst přímo z obalu, jako například recyklovatelnost obalu, nebo se můžete informovat na webové stránce výrobce. Proto je dobré sledovat angažovanost výrobců vůči životnímu prostředí a spotřebitelům. „Společnost McCain má své závazky výborně zpracované na webových stránkách a též na sociálních sítích. Deklaruje šetření přírodními zdroji, zavazuje se k udržitelným způsobům pěstování kvalitních brambor, snižování uhlíkové stopy a též ke snižování obsahu soli či obsahu nasycených mastných kyselin ve svých produktech,“ dodává S. Gálová.
26.05.2023 | Stát na spotřební dani za alkoholické nápoje vloni vybral 14,3 miliardy korun, o 400 milionů korun více než v roce 2021. Téměř dvě třetiny (64 %) z celkového inkasa přitom připadly na sektor lihovin, a to i přesto že se podílejí pouze 29 procenty na celkové spotřebě alkoholu. Dle dat Českého statistického úřadu navíc jejich konzumace dlouhodobě klesá. Inkaso za šumivé víno meziročně vzrostlo o 13 procent. Nesystematičnost ve spotřebním zdanění vede k dezorientaci lidí. Devět z deseti Čechů chybně označuje panák 40% vodky za nápoj s nejvyšším obsahem alkoholu.
30.05.2023 | Prvorepubliková česká značka Dynybyl rozšiřuje své portfolio jalovcových ginů o další příchuť, tentokrát s ovocnou sladkostí šťavnaté meruňky a broskve, která je hitem letošního léta. Novinka Dynybyl Gin Nectar propojuje svěží jalovcovou chuť originálního ginu v kombinaci s čerstvou vůní meruňky a broskve. Inspirováno českým sadem a lokálním ovocem.
31.05.2023 | U klasických bílých jogurtů se obsah bílkovin pohybuje kolem 3 až 4 gramů/100 ml. Někteří výrobci mohou obsah bílkovin navyšovat přidáním mléčné bílkoviny. Právě obsah bílkovin je hlavním ukazatelem, ve kterém se klasické bílé jogurty odlišují od skyru. Právě ten jejich množstvím bezesporu vyniká.