05.05.2022 Jana Čiháková
Mražené hranolky mají obrovské množství výhod, z nichž největší je jejich spotřebitelské pohodlí. Připravíte je bez námahy, loupání brambor, zbytečného odpadu a špinavého nádobí. Stačí je vyndat z mrazničky, vysypat na plech, do fritézy nebo na pánev a za chvíli jsou hotové. Nejsou však hranolky jako hranolky! Jak si vybrat ty opravdu dobré a kvalitní?
Jasné a čisté složení potravin, tzv. Clean Label, není jen současný spotřebitelský trend, ale motto, kterým se řídí výrobci prémiových potravin, včetně zn. McCain. „McCain hranolky jsou vyrobené z kvalitních a pečlivě vybraných ingrediencí: brambor a oleje. Brambory jsou pěstované farmáři spolupracujícími s naší společností. Kvalita je monitorovaná v každém kroku, počínaje pěstováním brambor, až po každé jedno balení McCain hranolků. Doslova z pole na talíř,“ říká Svetlana Gálová, National Key Account Manager, McCain Retail Slovakia and Czech Republic.
Důležitý je i způsob přípravy. Vždy dodržujte informace a způsob přípravy doporučený výrobcem na obalu vašich oblíbených mražených hranolků. Dlouhodobým trendem je příprava hranolků pečením v troubě bez přidání oleje. Takto připravené hranolky obsahují až 95 % brambor a neabsorbují zbytečný olej. Mohou tak být součástí vyvážené stravy a vy si je můžete dopřát častěji.
Lidé, kteří mají rádi hranolky připravené klasickým způsobem v oleji, mají na výběr z mnoha druhů. Abyste si mohli vychutnat tu nejlepší chuť a nejvyšší kvalitu hranolků, je nevyhnutelné pozorně si přečíst výrobcem doporučené metody a doby přípravy.
Společenská odpovědnost firem by měla být součástí každého výrobce. Častokrát se dají informace vyčíst přímo z obalu, jako například recyklovatelnost obalu, nebo se můžete informovat na webové stránce výrobce. Proto je dobré sledovat angažovanost výrobců vůči životnímu prostředí a spotřebitelům. „Společnost McCain má své závazky výborně zpracované na webových stránkách a též na sociálních sítích. Deklaruje šetření přírodními zdroji, zavazuje se k udržitelným způsobům pěstování kvalitních brambor, snižování uhlíkové stopy a též ke snižování obsahu soli či obsahu nasycených mastných kyselin ve svých produktech,“ dodává S. Gálová.
24.06.2022 | Loni v České republice nevyhověla kontrole čtvrtina testovaných medů. Z 54 vzorků objevili pracovníci Státní zemědělské a potravinářské inspekce pochybení u 13 z nich. Většina z těchto nevyhovujících vzorků pocházela z Česka, jak uvádí aktuální data inspekce.
22.06.2022 | V levandulovém údolí se, jak už název napovídá, zaměřují na produkci všemožných výrobků z levandule, kterou pěstují v Chodouni, vesničce situované mezi CHKO Křivoklátsko a Českým krasem.
21.06.2022 | Podle posledních dat Českého statistického úřadu v květnu pokračoval meziroční růst cen výrobců. Nejvíce pak v zemědělství, kde ceny vzrostly dle odhadů o 39,2 procenta. Podle ministra zemědělství Zdeňka Nekuly (KDU-ČSL), který byl hostem pořadu Otázky Václava Moravce, jsou však ceny v některých případech uměle vyšroubované obchodníky. Snížení daně z přidané hodnoty na potraviny by dle něj však nemělo žádný efekt na koncové ceny.