CHLEBA, BANÁNY I MLÉKO: ČÍM PLÝTVÁME NEJČASTĚJI?

CHLEBA, BANÁNY I MLÉKO: ČÍM PLÝTVÁME NEJČASTĚJI?

04.10.2022 Jana Čiháková

Průzkum mezi dvěma tisíci dospělými v Británii zjistil, že 81 procent z nich vyhazuje nesnědené potraviny alespoň jednou týdně. Mezi nejčastější jídlo, kterým plýtvají, patří kromě chleba, banánů a salátu i mléko, okurky či brambory. Tento zlozvyk může vyjít na více než 25 liber měsíčně (přes 700 Kč), napsal web Independent.

Téměř 37 procent lidí uvedlo, že na potraviny zapomněli, dokud se nezkazily. Dalších 21 procent lidí mělo problém spotřebovat všechny suroviny, které koupili ve výhodném vícečetném balení. Až 67 procent lidí řeklo, že mělo problém ze zbytků uvařit nové jídlo, a až 39 procent lidí prohlásilo, že potraviny vyhodili rovnou do koše, protože už neměli chuť je jíst.

I přes tyto výsledky 98 procent respondentů uvedlo, že jim není lhostejný problém plýtvání potravinami. Celkem 27 procent lidí by chtělo spotřebovat všechno jídlo, co si nakoupí, a nemít žádný nadbytečný odpad.

Z průzkumu také vyplynulo, že čtvrtina těch, kteří mrhají potravinami, vyhazuje věci dvakrát týdně, což představuje 1,1 kilogramu jídla nebo odhadem téměř 27 liber měsíčně. Až 47 procent lidí se ale cítilo provinile, že tolik plýtvá, přičemž největšími důvody pro změnu byly úspora peněz (63 procent) a starost o životní prostředí (60 procent).

Průzkum také zjistil, že průměrný věk, kdy se Britové nejvíce zajímají o plýtvání potravinami, je 20 let, přičemž 81 procent z nich bylo vychováno tak, aby nikdy surovinami nemrhali. Pětina dotázaných však uvedla, že jejich domácnost jí zbytky jídla jen zřídka.

Čtyři z deseti respondentů uvedli, že jim nevadí konzumovat potraviny po datu spotřeby, přičemž za přijatelnou dobu uchovávání potravin považují tři dny. Třetina z nich je ochotna uvařit ze zbytku surovin jídlo, protože 24 procent si bylo vědomo přímého dopadu na globální oteplování a klimatické změny.

PŘEDPLATNÉ

Mohlo by vás zajímat

MÝTUS JMÉNEM RYCHLOKUŘATA: VYŠŠÍ CENA ZA STEJNOU KVALITU?

24.11.2022 | Poté, co se ochráncům zvířat podařilo přesvědčit představitele rozhodujících maloobchodních sítí a následně i zákonodárce k tomu, aby se na tuzemském trhu neprodávala (nebo aby se jejich prodej výrazně omezil) vejce z klecových chodů nosnic, musí se spotřebitelé v ČR připravit na další omezení spojené s chovy drůbeže.

PODZIMNÍ SBÍRKA POTRAVIN VYNESLA TÉMĚŘ 600 TUN JÍDLA A DALŠÍHO ZBOŽÍ

23.11.2022 | Podzimní sbírka potravin vynesla v kamenných i on-line obchodech 584 tun potravin, drogerie a hygienických potřeb. Je to zhruba stejně jako loni, kdy se vybralo 580 tun. V tiskové zprávě to dnes oznámili organizátoři sbírky. Podle České federace potravinových bank v porovnání s loňskem potřebuje potravinovou pomoc o 35 procent lidí více, jejich služeb letos využilo již 270 000 lidí.

VETERINÁŘI: SPOTŘEBA VETERINÁRNÍCH ANTIBIOTIK ZASE KLESLA

24.11.2022 | Spotřeba veterinárních antibiotik v ČR loni meziročně klesla o 11 procent na 50 mg/PCU, což je evropské měřítko hodnot na populaci, do kterých se například započítávají hmotnosti zvířat v době léčení. Spotřeba dlouhodobě klesá a Česko je v současnosti pod průměrem spotřeby v EU, která je na hodnotě 84,4 50 mg/PCU.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.