Chcete ochutnat víno, které dozrálavo na mořském dně? Přivezte si jej z dovolené ve Španělsku

Chcete ochutnat víno, které dozrálavo na mořském dně? Přivezte si jej z dovolené ve Španělsku

21.06.2019 Jana Čiháková

Všichni milovníci vína rádi občas navštíví vinný sklep, kde mohou ochutnat zrající moky přímo u zdroje, příznivci španělského vinařství Crusoe Treasure by ale k takové návštěvě potřebovali potápěčský oblek a kyslíkovou lahev. Toto vinařství totiž nechává svá vína zrát na mořském dně, 20 metrů pod hladinou Biskajského zálivu, a chlubí se, že díky tomu má jeho produkce výjimečné kvality, napsala agentura Reuters.

Vinařství sídlící u zálivu Plentzia, asi 25 kilometrů od Bilbaa, postavilo svou reklamu právě na tom, že vína vylisovaná z tradičních španělských odrůd jako tempranillo, netradičně zrají pod vodou. Zakladatel firmy Borha Saracho tvrdí, že chladné prostředí, kde je vyšší tlak a méně světla, vínům svědčí a že díky tomu mají jemnější chuť.

Úřady vinařství pronajaly 500 čtverečních metrů mořského dna, kde vinařství postavilo betonové kotvící bloky, do nichž spouští drátěné klece naplněné tisícovkami lahví. Nápad na podmořské zrání prý inspirovaly příběhy o lahvích sektu, které potápěči vyprostili po stovkách let z lodních vraků. Ti, kdo pak měli příležitost archivní alkohol okusit, mluvili o jeho výjimečné chuti.

"Na začátku může být chuť trochu matoucí, protože si ji s daným místem původu nespojujete... ale zachovává si charakteristiku odrůdy, a navíc je sametová," tvrdí Saracho. Vína dozrálá pod vodou se prodávají za 60 až 100 dolarů (1400 až 2300 Kč) za lahev a kupec ji dostane tak, jak byla po měsících vytažena z moře - tedy včetně usazenin, řas či zbytků mlžů.

PŘEDPLATNÉ

Mohlo by vás zajímat

ZMRZLINY OPĚT RMOUTÍ INSPEKTORY, POLOVINU Z NICH NENÍ BEZPEČNÉ KONZUMOVAT

07.09.2023 | Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) letos prověřila 128 vzorků zmrzlin, hygienické limity nesplnilo 45 procent z nich. Situace tak zůstává dlouhodobě nepříznivá, řekl dnes při jedné z kontrol v Brně novinářům mluvčí SZPI Pavel Kopřiva.

PITNÝ REŽIM JAKO OBSESE: AQUAHOLISMUS JE HROZBA MODERNÍ DOBY

11.09.2023 | Dostatečný příjem tekutin je pro lidské tělo zcela zásadní. Proti této tezi nelze nic namítat. Nicméně i protěžovanou „zdravou“ vodu je nutné konzumovat v přiměřeném množství. V posledních letech však narůstá případů, kdy je s tekutinami zacházeno neuvážlivě a namísto očekávané prospěšnosti se tak dostavují spíše zdravotní komplikace, mimo jiné i onemocnění z přetížení ledvin.

VÍNO Z BZENCE OPĚT VYHRÁLO NA PLNÉ ČÁŘE

05.09.2023 | Vítězem 25. ročníku soutěže TOP 77 vín v České republice se stalo Zámecké vinařství Bzenec. Získalo hlavní cenu Eduarda Postbiegla za nejlepší kolekci vín v soutěži, ve čtyřech předchozích letech toto ocenění dostalo vinařství Michlovský. Výsledky soutěže dnes novinářům oznámili pořadatelé, slavnostní vyhlášení výsledků se uskuteční ve čtvrtek v Besedním domě v Brně.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.