děti  

Českým dětem chybí pestrá strava

Českým dětem chybí pestrá strava

05.09.2013 Redakce

V rámci spuštění nového webu www.zdravasvacina.eu, který je provozován ve spolupráci s ministerstvem zemědělství, Ovocnářskou unií ČR, Zelinářskou unií či Nadačním fondem Albert, mohou rodiče využít služeb nové webové poradny, ve které na zaslané dotazy na téma zdravého stravování dětí odpovídá odborník na dětskou výživu RNDr. Pavel Suchánek z Fóra zdravé výživy. Vybrali jsme pro vás odpovědi na nejzajímavější dotazy.

Syn, kterému je 2,5 roku, odmítá ryby jak dušené, tak smažené i pečené. Asi jednou za čtrnáct dní zkusím připravit nějakou jinou variantu, ale neúspěšně. Osobní příklad v mém případě nefunguje, sama rybu nepozřu v žádné formě. Může malému tenhle nedostatek ve stravě nějak ublížit?

Konzumace ryb je důležitá zejména díky tukům, které ryby obsahují. Tyto tuky, pokud dítě ryby odmítá, částečně nahradí některé rostlinné oleje, zejména řepkový a lněný, ale přesto budou dítěti i Vám chybět tzv. dlouhořetězcové omega-3 mastné kyseliny DHA a EPa, které je pak vhodné dodat v doplňcích stravy. Vliv mastných kyselin z mořských ryb je velmi široký - od vlivu na hladinu cholesterolu v krvi, přes krevní tlak, až k snižování intenzity alergických reakcí. Dále jsou ryby zdrojem jodu, vitaminu E, a pokud se jedí celé, i vápníku a fosforu.

dite

 

Mám děti ve věku 3 roky a 10 měsíců. Tříletá dcerka nechce jíst, ať je to, co je to. U nás se jí to, co je, protože na extra jídla nemáme. Nevím, jak jí udělat jídlo příjemnějším, aby přibrala. 

Není vhodné děti do jídla nutit, zejména pak podmiňovat snězení jídla odměnou jako jsou bonbony či čokolády. Pokud pediatr nemá problém s hmotností holčičky, není nutné dívku přemlouvat a sama mít špatný pocit. Na druhou stranu byste měla zjistit, proč dítě jídlo odmítá, zda to třeba není nevhodným rozmístěním na talíři, nebo tím, že jsou jednotlivé složky už smíchány (v případě např. rizota).

Chtěla bych se zeptat, co si myslíte o svačince pro předškoláky, která sestává z toastového chleba s pomazánkou Nutela. Tuto svačinu dostávají děti v MŠ. Děkuji za odpověď.

Myslím, že to není rozumná svačinka. Výjimečně, tedy jednou za měsíc, ano, nejlépe na výletě, kde děti mají velké množství pohybu a spotřebují velké množství energie. Častěji nikoliv, protože jde o velmi energetickou pomazánku s vysokým obsahem cukru, který bychom měli ve stravě dětí sledovat a většinou omezovat.

dite2

Od jakého věku jsou pro děti vhodné ořechy a které druhy jsou pro ně nejlepší? Proč jsou ořechy tak zdravé? A jak si v obchodě dobře vybrat, tedy vyvarovat se produktů napadených plísní, starých ořechů a podobně?

V případě ořechů musíme dávat pozor na riziko vdechnutí, proto není vhodné, aby je konzumovaly děti mladší tří, ale ještě lépe čtyř let. Nejlepší jsou svým složením ořechy vlašské a lískové. Ořechy jsou ve výživě velice důležité, protože jsou zdrojem zdraví prospěšných tuků a rostlinných bílkovin, které by děti měly v menším množství pravidelně konzumovat. Pro děti nejsou vhodné ořechy pražené či solené. Preferujte je v naturální formě.

Vybírejte podle data výroby, podle skladování v obchodě, podle kvality samotného výrobku, v tomto případě bych preferoval kvalitní značku, zavedenou firmu. Některé druhy plísní vidíme okamžitě po otevření pytlíku s ořechy, jiné nikoliv, ale naštěstí u nás velmi dobře funguje dozor nad kvalitou potravin, a tak jsou plísně výjimečné. Příčinou je zejména poškozený obal nebo nevhodné skladování.

dite3

Opravdu se tepelnou úpravou ze zeleniny ztrácí podstatná část vitaminů a dalších zdraví prospěšných látek? Dvacetiměsíční dcerka má zeleninu ráda, ale jen ve vařené, dušené nebo pečené formě. Syrovou odmítá. Tak jí zeleninu různě upravuji, ale zajímá mě, jak je to doopravdy se zachováním nebo ztrátou vitaminů.

Situace není jednoznačná, tepelnou úpravou se ztrácí zejména vitamin C, ale naopak některé vitaminy, jako betakaroten, některá další rostlinná barviva a biologicky prospěšné látky se tepelnou úpravou stávají pro organismus lépe využitelnými. Na příkladu mrkve můžeme demonstrovat, že pokud jíme syrovou mrkev, vstřebáme výrazně méně betakarotenu, než pokud je mrkev tepelně opracovaná. Známý je příklad luštěnin, které pokud nejsou přes noc namočeny ve vodě a následně dostatečně povařeny, jsou velmi těžce stravitelné.

Na druhou stranu není nutné zeleninu dlouho vařit a je vhodné dobu tepelné úpravy pokrmu zkrátit co nejvíce, nebo nevařit zeleninu ve velkém množství vody, protože to spolu s dlouhou dobou vaření snižuje množství biologicky aktivních látek. Je třeba podotknout, že do doporučeného příjmu ovoce a zeleniny se započítává ovoce a zelenina v syrové formě, ale i tepelně upravené (například restované na olivovém oleji). Vůči vysoké teplotě je citlivý především vitamin C, jeho ztráty činí až 80 %. Téměř odolný proti záhřevu je například vitamin B2. Nejnižší ztráty vitaminu C způsobuje mikrovlnný záhřev – asi 15 %. V tlakovém hrnci je ztráta 30 % a při klasickém vaření jsou ztráty vitaminu C vyšší než 60 %.

Proč je ve stravě důležitý vitamin E a jaké jsou jeho nejlepší zdroje? Mají české děti tohoto vitaminu dostatek?

Děti mají podle výzkumů deficit vitaminu E vinou nedostatečně pestré stravy. Jeho hlavním zdrojem jsou rostlinné oleje (olivový, řepkový, slunečnicový a další), některé margaríny, najdeme ho také v pšeničných klíčcích a ořeších, zejména v lískových. V potravinách živočišného původu je jeho obsah nepatrný, záleží na krmivu zvířat.

Vitamin E je důležitý antioxidant, který nejenže pomáhá organismu odbourávat škodlivé volné radikály a je součástí důležitých metabolických drah, ale spekuluje se o jeho vlivu na rozvoj mozku a schopnost učení.


Mohlo by vás zajímat

ZRÁDNÉ TEKUTÉ KALORIE: DO DENNÍHO PŘÍJMU ZAPOČÍTEJTE KÁVU I DŽUS

04.04.2024 | Jídelníček si možná pečlivě hlídáte, jenže kdo do něj započítává i nápoje? Přitom se právě v těch kolikrát ukrývají astronomické obsahy cukru.

ŽÁDNÉ NÍZKÉ ODMĚNY! VÁCLAVÁK "ZAPLAVILI" PROTESTUJÍCÍ KURÝŘI, BYLO JICH 15

22.04.2024 | Nespokojení kurýři ze společností Wolt a foodora dnes dopoledne protestovali na Václavském náměstí v Praze proti snížení odměňování po zavedení systému takzvaných dynamických odměn. Protestu se podle zpravodajky ČTK zúčastnilo přibližně 15 nespokojených kurýrů, podepisovali na něm petici. Organizátoři se kvůli nízké účasti rozhodli zrušit nahlášený pochod do sídel Woltu a foodory, kde měli představitelům obou platforem předat své požadavky.

ZDRAVÉ MLSÁNÍ PRO DĚTI: NONSENC, KTERÝ PŘITAHUJE RODIČE

05.04.2024 | Kdo dětem dává čokoládu, chipsy a slazené limonády, asi sám tuší, že se nejedná o to nejzdravější, co jim může nabídnout. Bohužel i ti, kdo dětem dopřávají zdánlivě zdravou stravu, mohou splakat nad výdělkem. Prostě i zde platí – není všechno zlato, co se třpytí. Řada potravin má kolem sebe auru zdravé výživy, ale důkladnější pohled na jejich složení nám odhalí o poznání smutnější realitu.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202404

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.