Češi proti horku bojují pivem a melouny

Češi proti horku bojují pivem a melouny

21.06.2021 Jana Čiháková

Tropické teploty, které momentálně v České republice panují, podle potravinářských řetězců přiměly zákazníky k větším nákupům nealkoholických nápojů, balené vody či piva. Prodeje vzrostly také u melounů a dalšího zejména sezonního ovoce, které lidé kupují nejen kvůli osvěžení, ale i k přípravě tzv. smoothies (ovocných nápojů).

Obchody Albert evidují v souvislosti s první letošní vlnou opravdových letních teplot u nealkoholických nápojů a balených vod vyšší zájem o desítky procent. "U piv jde o méně stupňová, tedy výčepní piva, nicméně zaznamenáváme nárůst celé kategorie piv včetně ležáků a pivních speciálů," řekl ČTK ředitel komunikace obchodů Albert Jiří Mareček.

Prodejny Penny sledují momentálně největší nárůsty prodejů u ovoce. Lidé podle mluvčího společnosti Tomáše Kubíka kupují především to sezonní, jako jsou jahody, zájem je podle něj také o melouny. Vyšší poptávka je v Penny také po balených vodách, sycených limonádách či nealkoholickém pivu.

"Tesco hlásí u nápojů vyšší prodeje o více než 20 procent v porovnání s loňským rokem, oproti běžnému období se jedná o nárůst až o 100 procent," uvedl mluvčí společnosti Václav Koukolíček. V hypermarketech Globus podle jejich mluvčí Anety Turnovské první vlna tropických teplot zvedla prodej melounů, piv, balených vod a limonád o 50 procent.

V ČR ve čtvrtek padaly teplotní rekordy, nejtepleji bylo v Plzni-Bolevci, kde naměřili 33,3 stupně. Třicetistupňové vedro zůstane v tuzemsku i o víkendu, meteorologové očekávají v sobotu odpoledne 31 až 35 stupňů, v neděli až 36 stupňů Celsia.

Zdroj ČTK, foto shutterstock


Mohlo by vás zajímat

VĚDCI: PŮDA JE PLNÁ PESTICIDŮ, ČEŠTÍ ZEMĚDĚLCI ZA TO ALE NEMOHOU

08.04.2024 | Výsledky ukázaly, že v zemědělsky využívané krajině se koncentruje a šíří poměrně velké množství pesticidů, z nichž některé mohou mít významný dopad na biologickou rozmanitost a zároveň jsou výrazně rizikové i pro člověka. Z velké části se ovšem nejednalo o látky aplikované samotnými farmáři.

KONEC PŘESOLENÝM JÍDLŮM V RESTAURACÍCH: NOVÝ PROGRAM MINISTERSTVA

09.04.2024 | Omezit nadměrnou konzumaci soli a s ní spojené negativní dopady na zdraví má za cíl program Solíme méně. Program chce ukázat rizika nadměrného solení a možnosti, jak ho omezit. Zaměří se na restaurační zařízení a podpoří pokračování vzdělávacího programu ve školních jídelnách. Chce proškolit personál, navrhnout úpravu postupů a sledovat dopady.

VŠICHNI HO ZNÁME, ALE NEVÍME, CO UMÍ: MATCHA V OTÁZKÁCH A ODPOVĚDÍCH

08.04.2024 | Určitě jste tedy slyšeli o čaji Matcha. V čem je tento zelený prášek tak zajímavý?  Proč je lepší než káva a jak pomáhá při hubnutí?

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202404

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.