Celníci odhalili v Bohuslavicích u Zlína nelegální pálenici

Celníci odhalili v Bohuslavicích u Zlína nelegální pálenici

19.01.2021 Jana Čiháková

Nelegální pálenici odhalili v uplynulých dnech celníci v Bohuslavicích u Zlína. Na základě zákona o spotřebních daních a zákona o povinném značení lihu v zařízení zabavili 42 litrů nezdaněného lihu. V tiskové zprávě to uvedl mluvčí Celního úřadu pro Zlínský kraj Dušan Janiš.

Spolu s lihem celníci zajistili i kompletní nelegálně držené destilační zařízení. "Únik na spotřební dani byl po ověření objemového procenta lihu vyčíslen za použití sazby daně, nově zvýšené od 1. ledna 2021, na 32 250 korun za hektolitr etanolu, ve výši cca 7000 korun českých," uvedl mluvčí.

Případ nyní podle něj míří do správního řízení. Pachateli přestupku kromě propadnutí věcí ve prospěch státu hrozí pokuta až deset milionů korun.

Výroba domácí pálenky má ve Zlínském kraji letitou tradici. Někteří lidé k ní však nevyužívají legální pěstitelské pálenice, ale vyrábějí si destiláty na svých domácích zařízeních, která nejsou vždy bezpečná. V prosinci 2016 dokonce v Halenkově na Vsetínsku domácí pálenice vybuchla. Při explozi tehdy zahynuli muži ve věku 28 a 33 let.

PŘEDPLATNÉ

Mohlo by vás zajímat

CO BY VÁM UVAŘILA UMĚLÁ INTELIGENCE? PRVNÍ JÍDLO JE TADY!

25.03.2024 | Kreativita a um šéfkuchaře, to jsou základní atributy kvalitního gastronomického podniku - ovšem jen do té doby, než žezlo v kuchyni přebere umělá inteligence. Nutno uznat, že její pokrm je dotažený do detailu a co víc - může jej ochutnat skutečně každý.

TAK TAKOVOU JSTE JEŠTĚ NEMĚLI: VELIKONOČNÍ NÁDIVKA PODLE PAVLA BERKYHO

22.03.2024 | Svůj mistrovský um předvedl jako semifinalista největší kulinární show amatérských kuchařů MasterChef a svými recepty inspiruje dál. Vyzkoušíte také velikonoční nádivku Pavla Berkyho?

OBCHODY BUDOUCNOSTI PŘÍCHÁZEJÍ! TEN PRVNÍ UŽ MAJÍ V HRADCI

21.03.2024 | V Hradci Králové vznikl unikátní obchod „Vše Za“ od společnosti SamoBot, která bezobslužné technologie vyvíjí a testuje. Provozuje zde nonstop otevřenou samoobslužnou prodejnu, kde s běžným provozem pomáhá AI řešení Food Save od české společnosti Analytics Data Factory. Co všechno umí?

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202402

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.