09.06.2022 EFSA
Vědečtí pracovníci Evropského úřadu pro bezpečnost potravin (EFSA) nemohou v současné době potvrdit bezpečnost kanabidiolu (CBD) jako nové potraviny z důvodu nedostatku dat a přetrvávajících potenciálních rizik spojených s příjmem CBD.
Kanabidiol je látka, která je získávána z rostlin konopí setého (Cannabis sativa L.) nebo chemickou syntézou. Evropská komise považuje CBD za novou potravinu ve smyslu nařízení (EU) 2015/2283 o nových potravinách.
V zájmu zajištění jednotného vědeckého posouzení v EU provádí posouzení bezpečnosti nových potravin EFSA. Při provádění vědeckého posouzení by měl EFSA mimo jiné posoudit všechny vlastnosti nové potraviny, které mohou představovat bezpečnostní riziko pro lidské zdraví, a zvážit možné účinky na citlivé skupiny obyvatelstva.
V současné době EFSA pracuje na hodnocení bezpečnosti CBD u 19 žádostí. V průběhu posuzování bylo ale zjištěno, že ke komplexnímu posouzení chybí data v důležitých oblastech. Bez těchto dat nelze dospět k závěru o bezpečnosti CBD.
Odborná skupina EFSA zjistila několik rizik souvisejících s konzumací CBD a poukázala na nedostatky jak v případě pokusů na zvířatech, tak také na lidech.
V rámci následných opatření pořádá EFSA informační schůzku, která je otevřena všem žadatelům, dalším skupinám a jednotlivcům se zájmem o tuto problematiku a o nové potraviny obecně (proběhne online – 28. června 2022). Na jednání bude EFSA nejen všechny zúčastněné informovat o zastavení hodnocení bezpečnosti CBD z důvodu nedostatku dat, ale také žádat žadatele a o dodání dalších dat a následnou součinnost v tomto směru s EFSA.
24.06.2022 | Loni v České republice nevyhověla kontrole čtvrtina testovaných medů. Z 54 vzorků objevili pracovníci Státní zemědělské a potravinářské inspekce pochybení u 13 z nich. Většina z těchto nevyhovujících vzorků pocházela z Česka, jak uvádí aktuální data inspekce.
23.05.2022 | Stejně jako v případě jiných válečných konfliktů se promítá, a ještě se nějakou dobu také promítat bude, do cen zemědělských surovin a z nich vyráběných potravin, i válka na Ukrajině. Obavy spotřebitelů živené různými katastrofickými prognózami se v této souvislosti týkají zejména budoucího vývoje cen chleba, základního pečiva a obecně veškeré pekárenské produkce. Opravdu si zaplatíme za bochník tak základní potraviny, jako je chléb, i dvě stě korun?
24.06.2022 | Grilované maso a spousta zeleniny jsou symbolem zdravé kuchyně. Přesto konzumaci takových jídel často doprovází nepřítel v podobě neviditelných kalorií, který může ze zdánlivě „neškodného jídla“ udělat kalorickou bombu. Tím skrytým problémem jsou energeticky vydatné zálivky či dresinky.