CBD JAKO NOVÁ POTRAVINA? NE TAK ZHURTA!

CBD JAKO NOVÁ POTRAVINA? NE TAK ZHURTA!

09.06.2022 EFSA

Vědečtí pracovníci Evropského úřadu pro bezpečnost potravin (EFSA) nemohou v současné době potvrdit bezpečnost kanabidiolu (CBD) jako nové potraviny z důvodu nedostatku dat a přetrvávajících potenciálních rizik spojených s příjmem CBD.

Kanabidiol je látka, která je získávána z rostlin konopí setého (Cannabis sativa L.) nebo chemickou syntézou. Evropská komise považuje CBD za novou potravinu ve smyslu nařízení (EU) 2015/2283 o nových potravinách.

V zájmu zajištění jednotného vědeckého posouzení v EU provádí posouzení bezpečnosti nových potravin EFSA. Při provádění vědeckého posouzení by měl EFSA mimo jiné posoudit všechny vlastnosti nové potraviny, které mohou představovat bezpečnostní riziko pro lidské zdraví, a zvážit možné účinky na citlivé skupiny obyvatelstva.

V současné době EFSA pracuje na hodnocení bezpečnosti CBD u 19 žádostí. V průběhu posuzování bylo ale zjištěno, že ke komplexnímu posouzení chybí data v důležitých oblastech. Bez těchto dat nelze dospět k závěru o bezpečnosti CBD.

Odborná skupina EFSA zjistila několik rizik souvisejících s konzumací CBD a poukázala na nedostatky jak v případě pokusů na zvířatech, tak také na lidech.

V rámci následných opatření pořádá EFSA informační schůzku, která je otevřena všem žadatelům, dalším skupinám a jednotlivcům se zájmem o tuto problematiku a o nové potraviny obecně (proběhne online – 28. června 2022). Na jednání bude EFSA nejen všechny zúčastněné informovat o zastavení hodnocení bezpečnosti CBD z důvodu nedostatku dat, ale také žádat žadatele a o dodání dalších dat a následnou součinnost v tomto směru s EFSA.

PŘEDPLATNÉ

Mohlo by vás zajímat

MISO: PRAMEN UMAMI, KTERÁ UDĚLÁ DOBŘE NEJEN ASIJSKÝM POKRMŮM

29.05.2023 | Kolébkou miso pasty je sice daleké Japonsko, tradičně tak tvoří nenahraditelnou složku asijské kuchyně, které dodává zcela neotřelou chuť umami, ale díky fúzi světových kuchyní, je netradičně, avšak s kýženým výsledkem, využívána dnes na poli vysoké gastronomie prakticky po celém světě. Pustíte si ji také k tělu?

NÁVRAT LEGENDY NA ČESKÉ POLE: KŘEN SE VRACÍ DO GASTRONOMIE

28.03.2023 | Křen selský patří do české kuchyně stejně jako pivo do české hospody. Ačkoli má pěstování křenu v Česku tradici již od 12. století, postupně z našich polí vymizel do té míry, že až 90 procent jeho nabídky se pokrývá dovozem ze zahraničí. Změnit nepříznivý trend se nyní v rámci Iniciativy ČESKÉ POLE s farmou Český chřest rozhodl velkoobchod makro ČR. Zákazníci makro mohou křen poprvé zakoupit v týdnu od 13. března.

DETOX V OTÁZKÁCH A ODPOVĚDÍCH: KDY, JAK A PROČ?

27.04.2023 | Detoxikace je přirozený očistný proces těla, při kterém se z těla vyplavují škodlivé látky. Občas ale dochází ke stavům, kdy samotné tělo na tento proces nestačí. Pokud nejsou detoxikační mechanismy nastaveny správně, je vhodné jim napomoci prostřednictvím očistné kúry, která pročistí nejen krev, ale i lymfu.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.