13.02.2015 Redakce
Za objev ledového čaje vděčíme létu roku 1904, kdy v St. Louis vrcholila Světová výstava. Angličané zde chtěli Američanům přiblížit tekutou pochoutku, ale s horkým nápojem moc parády nenadělali. Až obchodníka Richarda Blechyndena osvítila spásná myšlenka – proč nepít čaj studený? Stačilo pár kostek ledu a osvěžující trhák byl na světě.
Paradoxně Evropě trvalo ještě dlouho, než si k inovované klasice našla cestu. Ve velkém se ledový čaj začal popíjet až koncem tisíciletí a led se začal sypat i do čajů ovocných nebo rooibosu. Nejlepší ledové pití si připravíte sami doma. Jak na tom jsou prodávané ledové čaje, jsme se podívali v našem redakčním testování.
V prodejní síti jsme zakoupili černé čaje s citronem. Zajímalo nás, kolik opravdového čaje obsahují a jak jsou na tom s energetickou hodnotou. A nestačili jsme se divit. Většina spotřebitelů si totiž ledový čaj kupuje s přesvědčením, že tělu nabídne něco zdravějšího než sladkou limonádu. Pravda to být nemusí. Pro děti mohou čaje představovat stejně problematickou záležitost jako ochucené vody, které jsme testovali v červencovém čísle (více na www. svetpotravin.cz). Tedy – tváří se sice nevinně, ale kostek cukru je tam spousta.
Cukru v čaji nalezneme požehnaně, například u čaje Nestea po vypití sklenice o objemu 250 ml získáme 12 % doporučené denní dávky kalorií. Někteří výrobci údaj o množství cukru navíc ani neuvádějí, u těch sdílnějších si odvodíme, že v půl litru čaje nalezneme tři až čtyři kostky cukru. Platí zde tedy stejně jako u jiných ochucených nápojů – měli bychom je konzumovat střídmě a neměly by být jediným zdrojem tekutin, což platí hlavně pro děti.
Čaje se sladí cukrem, fruktózou, steviol-glykosidy nebo umělými sladidly jako je cyklamát, aspartam či sacharin. Všechna tato sladidla patří mezi u nás povolené přídatné látky. A jak je to s marketingově vděčným tvrzením o sníženém obsahu cukru na obalu Nestea? „Potravinou se sníženým obsahem energie“ se rozumí potravina s obsahem energie sníženým alespoň o 30 % vzhledem k původní potravině nebo podobnému produktu,“ vysvětluje Pavel Kopřiva ze Státní zemědělské a potravinářské inspekce. „Pokud někdo deklaruje, že výrobek má o 30 % nižší obsah energie, jedná se o tzv. srovnávací tvrzení. Uvede se rozdíl v množství živiny nebo energetické hodnotě.“ Tvrzení musí být pravdivé – tedy nápoj opravdu musí mít o 30 % sníženou energetickou hodnotu.
Co se podílu čaje týče, zákon situaci neusnadňuje – v legislativě není zakotveno, jaké množství extraktu musí nápoj obsahovat, aby se mohl označovat jako ledový čaj. Výrobek tak čaje obsahuje pramálo a barvy je docíleno barvivy, například karamelem. Spíše než o čaj se většinou jedná o citronové limonády s cukrem, barvivy, konzervanty a aromaty.
JAK JE TO SE STEVIÍ? Steviol-glykosidy jsou získávány fyzikálně-chemickým procesem z rostliny stévie, která je považována za neschválenou potravinu nového typu a nelze ji na rozdíl od steviol-glykosidů používat při výrobě potravin. U výrobků slazených steviol-glykosidy by tak nemělo být uváděno: „slazeno přírodně“, „s přírodními sladidly“ nebo „bez umělých přípravků“. V takovém případě se jedná o klamání spotřebitele. Jak je to s údajem výrobku Nestea „sladidlo z přírodního zdroje (výtažek z listu stévie)“? „Výtažek je synonymum pro extrakt, o čemž v případě stevie hovořit nelze a toto označení je neodpovídající; sladidlo z přírodního zdroje je naopak označení odpovídající,“ vysvětluje Pavel Kopřiva ze SZPI. |
Citron nalezneme v čajích v množství pramalém. Ve výrobcích Rauch a Lipton je přidána citronová šťáva, ostatní výrobci sází na aroma, tu přírodní, tu umělé. Je na nich, zda zveřejní, že se jedná o aroma přírodní. Od podílu přírodních příměsí se odvíjejí ceny – zatímco Ice Tea v Albertu zakoupíte za 7 Kč, u známějších značek je třeba sáhnout hlouběji do kapsy. Za balení o objemu 1,5 l se cena šplhá až k 40 Kč. Na chuti i kvalitě je to ale znát.
V tabulkách naleznete pořadí vzorků podle senzorického hodnocení. Podle chuťových parametrů vyhrál Rauch, prohřeškem ale je, že neuvádí výživové hodnoty. U kaloricky bohatých výrobků, kterými ledové čaje určitě jsou, by údaje o výživových hodnotách měly být samozřejmostí. Čaje tedy vybírejte podle chuti, ale nezapomeňte se podívat na složení (čím kratší, tím lépe) a tabulku výživových hodnot.
Výsledky našeho testování nepocházejí z laboratoří a nejsou založeny na přesných chemických analýzách, nýbrž na subjektivním senzorickém hodnocení členů redakce. V tabulkách naleznete výsledky testování. Nejedná se o body, nýbrž o pořadí jednotlivých vzorků v parametru chuť.
03.03.2023 | Lékaři o něm říkají, že je blahodárnou a užitečnou výživou nebo lépe řečeno přesně připravenou potravinou“.Jak je na tom mléko dostupné v tržní síti s kvalitou? Odpověď jsme hledali ve spolupráci s akreditovanou laboratoří Eurofins a laboratoří Vysoké školy chemicko-technologické.
11.10.2022 | Salám typu Poličan pat- ří bezesporu mezi oblíbe- né uzeniny, o čemž svědčí i prodeje. Zaslouží si ale místo na výsluní i poté, co si některé jeho zástupce vzalo na paškál dvanáct hodnotitelů z řad nejpovolanějších odborníků?
12.12.2022 | V případě přidané vody ne- jde u ryb o žádnou nutnou ochranu, ale o obyčejné zlevnění. Podobně jako je tomu např. u křehčeného drůbežího masa. Princip je velmi podobný, jen v případě ryb není voda do svaloviny nastřikována, ale je pouze namáčena do vodní lázně. Do té mohou být samozřejmě přidána aditiva podporující navázání vody do svaloviny, zpravidla poLyfosfáty nebo soli kyselin a jedlá sůl. Jak ale poznat rybu, kde budete platit za maso, a ne za vodu?