Bezlepkové potraviny podraží

Bezlepkové potraviny podraží

20.06.2010 Tomáš Miškovský

Na bezlepkových potravinách jsou závislí lidé, kteří trpí celiakií. Jejich mezinárodní organizace prosazuje jednotné značení bezlepkových potravin. A chce také zavést licence a vybírat pak procenta z prodeje. Podle výrobců by to ale znamenalo zdražení a omezení výroby těchto potravin.

Celiakií trpí podle lékařů každý dvoustý Čech, ví to ale jenom desetina z nich. Přitom onemocnění způsobuje průjmy, problémy s růstem a chudokrevnost u dětí, deprese a neplodnost. Neléčená dokonce u deseti procent pacientů končí rakovinou.

bezlepkové potraviny„Neexistuje lék, neexistuje nic jiného,“ vysvětluje Eliška Dufková ze Společnosti pro bezlepkovou dietu. Dopátrat se, které potraviny lepek obsahuje a které ne, je někdy detektivní práce. Často bývá i v čokoládě, jogurtech a uzeninách. To by se teď mělo změnit a po otestování by výrobky měly dostávat jednotné značení. Jenže Mezinárodní organizace celiaků chce s licencí obchodovat.

Už teď stojí kilo bezlepkové mouky sto korun a potraviny bez přídavku obilovin jsou dražší než ostatní. Výrobcům by se po přijetí návrhu nevyplatilo je produkovat. „Přestali bychom testovat naše uzeniny na bezlepkovost, zákazníci by ztratili přehled o tom, co je bezlepkové a co ne. Podle našeho názoru je to jednoznačně parazitování na nemocných,“ řekl ředitel marketingu Globus Boris Malý.

České sdružení celiaků návrh mezinárodní organizace považuje (stejně jako pacienti) za likvidační. Některé pojišťovny přispívají na jídlo dětem kolem dvou tisíc korun ročně, ostatní nedostávají nic. Přijetí návrhu by znamenalo pro některé rodiny ještě větší výdaje.


Mohlo by vás zajímat

NA ZELENÝ ČTVRTEK, ZELENÝ ŠKOPEK: NA ČEPU NA TĚCHTO ADRESÁCH

25.03.2024 | Na Zelený čtvrtek 28. března se v celé České republice i na Slovensku začne už tradičně čepovat Zelené pivo z pivovaru Starobrno. Letos už po devatenácté. Celkem budou mít pivaři a všichni příznivci speciálu s nezvyklou barvou k dispozici 4 920 hektolitrů. Zeleným pivem si mohou připít všichni v Čechách i na Moravě, aktualizovaný seznam všech provozoven se Zeleným pivem na čepu zájemci najdou před Velikonocemi na webových stránkách www.zelenepivo.cz.

CO BY VÁM UVAŘILA UMĚLÁ INTELIGENCE? PRVNÍ JÍDLO JE TADY!

25.03.2024 | Kreativita a um šéfkuchaře, to jsou základní atributy kvalitního gastronomického podniku - ovšem jen do té doby, než žezlo v kuchyni přebere umělá inteligence. Nutno uznat, že její pokrm je dotažený do detailu a co víc - může jej ochutnat skutečně každý.

VĚDCI: PŮDA JE PLNÁ PESTICIDŮ, ČEŠTÍ ZEMĚDĚLCI ZA TO ALE NEMOHOU

08.04.2024 | Výsledky ukázaly, že v zemědělsky využívané krajině se koncentruje a šíří poměrně velké množství pesticidů, z nichž některé mohou mít významný dopad na biologickou rozmanitost a zároveň jsou výrazně rizikové i pro člověka. Z velké části se ovšem nejednalo o látky aplikované samotnými farmáři.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202404

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.