Balené sýry s přelepenými daty použitelnosti

Balené sýry s přelepenými daty použitelnosti

14.02.2012 SZPI

Při kontrole v prodejně společnosti AHOLD Czech Republic, a.s. na ulici Tuklatské v Praze 10 našli inspektoři Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) balené sýry s opakovaně přelepenými daty použitelnosti. Šlo tedy o způsob prodeje potravin, který uváděl spotřebitele v omyl.

Zjištění se týkalo dvou výrobků s názvem Eidam salám uz. 40 %, na nichž navíc byla i viditelná plíseň. SZPI okamžitě zakázala jejich další uvádění do oběhu.

eidam

„I když se zde jednalo pouze o dva kusy závadných potravin, SZPI bere takové případy velmi vážně. Klamání spotřebitelů tímto způsobem je nejen zásadním porušením platných právních předpisů, ale může i snížit důvěru v podnikatelskou etiku v potravinářství mezi zákazníky,“ řekl ústřední ředitel SZPI Jakub Šebesta.

Oba sýry byly umístěny v samoobslužném chladicím pultu v úseku lahůdek.  Na etiketách nalepených na obalu byla uvedena tato data: baleno: 03.02.2012 a spotřebujte do: 09.02.2012. Při kontrole se však ukázalo, že pod etiketami byly další etikety s jinými daty výroby a použitelnosti, na jednom ze sýrů došlo k přelepení dokonce dvakrát. První ze vzorků tak byl postupně označen datem použitelnosti do 21.01.2012, 29.01.2012 a nakonec do 9.02.2012, druhý z nich měl být podle původního označení spotřebován do 3.02.2012.

eidam

Výraz „Spotřebujte do“ uvádí datum použitelnosti (DP) potravin. Po tomto datu není povoleno uvádět takto označené zboží do oběhu a tedy ani prodávat spotřebitelům.

S kontrolovanou osobou bude zahájeno správní řízení o udělení pokuty.


Mohlo by vás zajímat

TAKOVÉ ŠKVARKY NECHCETE: VETERINÁŘI NAŠLI PROŠLÉ KŮŽE NA OLOMOUCKU

10.10.2023 | Více než 1300 kilogramů zamražených vepřových kůží s prošlým datem použitelnosti objevili veterinární inspektoři při kontrole ve skladu potravin u Litovle na Olomoucku. Zdravotně závadné kůže proto znehodnotili barvou a nařídili jejich likvidaci na náklady provozovatele, kterému za tento prohřešek hrozí ve správním řízení pokuta až 50 milionů korun.

Plesnivé bambusové výhonky

04.06.2014 | Zásilka bambusových sterilovaných výhonků z Vietnamu nebyla vpuštěna do oběhu. Obaly byly poškozeny a zaplísněny.

Inspekce zakázala tunu nevyhovujících potravin z Vietnamu

03.02.2014 | Zkvašené ovocné pomazánky s plísní a larvami hmyzu.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202404

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.