ANGLIE ZAVÁDÍ KALORIE U JÍDEL - A CO ČESKO?

ANGLIE ZAVÁDÍ KALORIE U JÍDEL - A CO ČESKO?

11.04.2022 Mze, SHUTTERSTOCK

Dne 6. dubna 2022 vstoupily v Anglii v platnost nové předpisy o označování kalorií, což znamená, že mnoho podniků v oblasti pohostinství a veřejného stravování bude muset zákazníkům poskytovat informace o kaloriích v jídle.

Nařízení o označování kalorií v Anglii, které bylo přijato již v roce 2021, vyžaduje, aby podniky v oblasti pohostinství a veřejného stravování s více než 250 zaměstnanci uváděly na jídelních lístcích, online jídelních lístcích, platformách pro rozvoz potravin nebo na etiketách potravin, informace o kaloriích.

V souladu s nařízením o označování kalorií jsou podniky povinny uvádět energetický obsah potraviny v kilokaloriích (kcal), informovat o velikosti porce, které se informace o kaloriích týkají, a uvádět větu: „Dospělí potřebují přibližně 2 000 kcal denně“.

ANGLIE PROTI OBEZITĚ

Opatření vychází ze skutečnosti, že 28 % dospělých v Anglii je obézních a dalších 36 % má nadváhu. Cílem této nové legislativy je řešit rostoucí počty lidí s nadváhou nebo obezitou tím, že pomůže lidem vybírat si informovaněji a volit zdravější jídla.

Manažer pro potraviny ze společnosti Bureau Veritas, která se zabývá dodržováním předpisů v potravinářství, George Macfie uvádí:

„Zdraví dospělých i dětí je již dlouho aktuálním tématem, přičemž v průběhu let byly zavedeny různé postupy, jejichž cílem je omezit nezdravé stravování, včetně omezení televizní reklamy. Avšak vzhledem k tomu, že údaje nyní ukazují ohromující počet dospělých, kteří mají nadváhu nebo jsou obézní, přijala vláda UK opatření vůči větším potravinářským podnikům, aby zajistila, že se i ony budou podílet na podpoře informovaného a chytřejšího výběru potravin. Legislativa bude mít dopad na značný počet potravinářských podniků, včetně restaurací, kaváren, prodejen rychlého občerstvení, specializovaných obchodů s potravinami – jako jsou lahůdkářství a cukrárny – a také na vnitrostátní dopravní subjekty, včetně letadel, vlaků a trajektů.“

Podle společnosti Bureau Veritas bude pro podniky klíčové, aby vzdělávaly své zaměstnance a připravily tak půdu pro úspěšný přechod na nová pravidla. Ti budou zodpovědní za informování návštěvníků o informacích o obsahu kalorií a o tom, kde je lze nalézt. Dodává, že je také nezbytné, aby informace o kaloriích byly vypočítány pomocí průměrných hodnot a podloženy údaji, které vycházejí buď z analýzy potravin provedené výrobcem, z výpočtu ze známých použitých složek, nebo ze zavedených a uznávaných údajů.


Mohlo by vás zajímat

BOJUJETE S PŘÍJMEM VLÁKNINY? ZKUSTE TYTO TIPY

16.02.2024 | Podle průzkumů má většina lidí problém splnit hodnotu doporučeného denního příjmu vlákniny, který se pohybuje okolo 30 g/den pro dospělého člověka. Našemu trávicímu traktu však dělá dobře, když vlákninu zařazujeme průběžně a pravidelně. Tady je 6 tipů z praxe, kterými se můžete inspirovat a hned zítra jeden z nich vyzkoušet.

ZE SAPY ROVNOU DO NEMOCNICE! KONTROLY ODHALILY TUNU DIVNÝCH POTRAVIN

27.03.2024 | Inspektoři Státní veterinární správy v závěru uplynulého týdne při společné kontrole s Celní správou zkontrolovali na příjezdové komunikaci do areálu tržnice SAPA dodávku převážející 1315 kg nevyhovujících potravin živočišného původu.

PEKELNÝ KOUŘ POD DEZERTEM I DRINK JAKO ZÁKUSEK: MOLEKULÁRNÍ KUCHYNĚ JE NA VRCHOLU

04.02.2024 | Dnešní doba klade na šéfkuchaře obrovské nároky. Konkurence je veliká, tudíž musejí přicházet stále s něčím novým, aby uspokojili náročnou klientelu. Nejsou to ale jen neobvyklé ingredience a jejich kombinace, ale také originální prezentace, které hosty nejen dobře nakrmí, ale zprostředkují jim i extra zážitek.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202404

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.