Andělská daň a živá voda - víte, kterému nápoji tyto pojmy přiřadit?

Andělská daň a živá voda - víte, kterému nápoji tyto pojmy přiřadit?

13.05.2021 Jana Čiháková

Je to jeden z nejvznešenějších nápojů a brzy oslaví i svůj svátek, půjde o třetí květnovou sobotu. Hádejte, o který nápoj jde?

O tom, kdo vynalezl výrobu whisky, se přou Irové se Skoty už po generace. Jisté však je, že první písemně dochované zmínky z roku 1494 pocházejí ze Skotska. Jde o přípis skotského krále Jakuba IV. představenému kláštera Saint Andrew´s, kterým přikazoval, aby bratr Cor připravil ze zaslané suroviny akvavit (z latinského „aqua vitae“), který označoval "vodu života", tedy pálenku s léčivými účinky. „Živá voda“ v překladu do skotské keltštiny zní Uisige Beatha (uške beáta). Časem se tento název zjednodušil, a tak vznikl název whisky. 

Andělská daň nebo andělský podíl se nazývá ztráta části objemu whisky, který vzniká odpařováním ze sudů během zrání. Ročně dochází k odpaření 2 až 5 procent alkoholu. Množství závisí na prostředí, kde sudy leží – tedy na vlhkosti, teple a na použitém sudu.

I Česko má svého výrazného zástupce mezi whisky. Starou žitnou mysliveckou Selection z nejstarší palírny v Evropě, prostějovské Palírny U Zeleného stromu, oceňují znalci po celém světě. 

Zdroj Adison, foto shutterstock

 


Mohlo by vás zajímat

VŠICHNI HO ZNÁME, ALE NEVÍME, CO UMÍ: MATCHA V OTÁZKÁCH A ODPOVĚDÍCH

08.04.2024 | Určitě jste tedy slyšeli o čaji Matcha. V čem je tento zelený prášek tak zajímavý?  Proč je lepší než káva a jak pomáhá při hubnutí?

VĚDCI: PŮDA JE PLNÁ PESTICIDŮ, ČEŠTÍ ZEMĚDĚLCI ZA TO ALE NEMOHOU

08.04.2024 | Výsledky ukázaly, že v zemědělsky využívané krajině se koncentruje a šíří poměrně velké množství pesticidů, z nichž některé mohou mít významný dopad na biologickou rozmanitost a zároveň jsou výrazně rizikové i pro člověka. Z velké části se ovšem nejednalo o látky aplikované samotnými farmáři.

ZRÁDNÉ TEKUTÉ KALORIE: DO DENNÍHO PŘÍJMU ZAPOČÍTEJTE KÁVU I DŽUS

04.04.2024 | Jídelníček si možná pečlivě hlídáte, jenže kdo do něj započítává i nápoje? Přitom se právě v těch kolikrát ukrývají astronomické obsahy cukru.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202404

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.