ALKOHOL PRO MLADISTVÉ? EVIDENTNĚ ŽÁDNÝ PROBLÉM

ALKOHOL PRO MLADISTVÉ? EVIDENTNĚ ŽÁDNÝ PROBLÉM

23.12.2022 Jana Čiháková

V letošním třetím čtvrtletí porušilo zákaz prodeje alkoholu mladistvým 53 procent obchodníků. Je to pokles proti předchozímu období. Ve druhém čtvrtletí porušilo zákaz 66 procent prodejců, za celý loňský rok zhruba 57 procent. Někteří prodejci také dostatečně neinformovali o zákazu prodeje alkoholu a tabákových výrobků lidem do 18 let. Informoval o tom mluvčí ČOI Jiří Fröhlich.

"Česká obchodní inspekce ve 3. čtvrtletí 2022 přizvala ke kontrolám ve 145 případech osobu mladší 18 let, z toho v 77 případech byl zjištěn prodej alkoholických nápojů mladistvým," uvedl mluvčí.

Celkem inspekce ve třetím čtvrtletí provedla 2078 kontrol zaměřených na dodržování zákonů o ochraně zdraví před škodlivými účinky návykových látek, o povinném značení lihu, o spotřebních daních a ochraně spotřebitele. Porušení zákona zjistila téměř v polovině z nich, což je stejné jako ve druhém čtvrtletí letošního roku.

Porušení některého z ustanovení zákona o ochraně zdraví před škodlivými účinky návykových látek zjistili inspektoři ve 146 případech. Vedle zákazu prodeje alkoholu mladistvým bylo nejčastějším prohřeškem neinformování o tomto zákazu prodeje. Zjevně viditelný text o zákazu prodeje alkoholu lidem mladším 18 let nemělo 33 prodejců, případně neměli tento text podle předpisů. Zákaz prodávat nebo podávat tabákové výrobky, bylinné výrobky určené ke kouření a kuřácké pomůcky mladistvým porušilo 19 prodejců.

Čtyři obchodníci porušili zákon o spotřebních daních, když například prodali tabákové výrobky za jinou cenu, než byla uvedená na tabákové nálepce. Porušení některého z ustanovení zákona o ochraně spotřebitele prokázali inspektoři ve 1150 případech. Mezi nejčastější patřilo neseznámení spotřebitele s cenou nabízených výrobků a poskytovaných služeb nebo nevydání dokladu o koupi, ačkoli si o něj spotřebitel požádal.

Pravomocně ČOI uložila ve třetím čtvrtletí 773 pokut téměř za 5,9 milionu korun. Kvůli porušení povinností stanovených zvláštními předpisy ČOI zakázala prodej 1312 kusů výrobků za 119.000 korun. Zakázala také používání 140 neověřených měřidel, která neodpovídala předpisům a normám.

PŘEDPLATNÉ

Mohlo by vás zajímat

PREZIDENTKA POTRAVINÁŘSKÉ KOMORY: PODMÍNKY GREEN DEALU VOLAJÍ PO ZMĚNĚ

20.03.2024 | Potravinářská komora České republiky podporuje celoevropské zemědělské protesty, které se dnes konají nejen v Česku, ale i v Německu, Belgii, Nizozemsku, Polsku a dalších zemích. Potravináři požadují reálné přenastavení unijní klimatické politiky, snížení byrokratické zátěže a nastavení rovných podmínek pro dovozy potravin ze zemí mimo EU. Prezidentka Potravinářské komory Dana Večeřová se účastní zemědělských protestů na Trutnovsku.

NA ZELENÝ ČTVRTEK, ZELENÝ ŠKOPEK: NA ČEPU NA TĚCHTO ADRESÁCH

25.03.2024 | Na Zelený čtvrtek 28. března se v celé České republice i na Slovensku začne už tradičně čepovat Zelené pivo z pivovaru Starobrno. Letos už po devatenácté. Celkem budou mít pivaři a všichni příznivci speciálu s nezvyklou barvou k dispozici 4 920 hektolitrů. Zeleným pivem si mohou připít všichni v Čechách i na Moravě, aktualizovaný seznam všech provozoven se Zeleným pivem na čepu zájemci najdou před Velikonocemi na webových stránkách www.zelenepivo.cz.

JARNÍ HLÁŠENÍ: VELIKONOCE DEN PO DNI + RECEPTY PRABABIČEK

21.03.2024 | Vítání jara, největší křesťanský svátek… ať už slavíte Velikonoce jakkoliv, bez dobrého jídla se to pravděpodobně neobejde. Jaké pohoštění připravit pro malé i větší koledníky a která jídla by na velikonočním stole nikdy neměla chybět?

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202402

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.