Adresář Kam pro bedýnky nyní obsahuje již téměř 40 farem a klubů

Adresář Kam pro bedýnky nyní obsahuje již téměř 40 farem a klubů

06.09.2010 Redakce

V září 2010 aktualizovaný adresář Kam pro bedýnky obsahuje kompletní kontakty a popis 39 bedýnkových systémů a bioklubů v České republice. Adresář si na www.bio-info.cz od 20. dubna, kdy byl vydán poprvé, stáhlo nebo prohlédlo přes 15 500 zájemců.

Další tisíce lidí si adresář prohlédlo na stránkách Biospotřebitel.cz a Hnutí Duha, kteří se podíleli na jeho vzniku. 

K začátku září byl adresář aktualizován o čtyři další bedýnkové systémy. Všechny čtyři pokrývají region Prahy a Středních Čech, jeden také Liberecký kraj.

Ukazuje se, že největší poptávka po bedýnkách je ve velkých městech: v Praze a městech Středočeského kraje prodává své bedýnky 18 farmářů z adresáře, v Brně 10. V Jihočeském, Olomouckém, Královehradeckém, Moravskoslezském a Libereckém kraji a kraji Vysočina,působí 3 bedýnkáři, v Ústeckém a Pardubickém jen po jednom. Někteří bedýnkáři zaváží své výpěstky do dvou či více regionů či krajů. 

Bedýnkové systémy a další formy přímého prodeje z farmy si v České republice získávají velkou oblibu. Počet biofarem roste, jen za letošní rok jich přibylo přes 800, celkem jich je přes 3 500. Menší rodinné farmy využívají výhod přímého styku se svými zákazníky, své výpěstky nabízejí na farmářských trzích nebo právě prostřednictvím bedýnek.

Nové přírůstky do adresáře

Bedýnky Dvůr: Tato skupina funguje kolem ekofarmy Dvůr Vyšínek u Zlonic u Prahy, která každý týden zaváží předplacenou část své úrody na Prahu 6. Nabízené produkty, například ovoce, zelenina, brambory, ořechy, byliny, mošty a vejce jsou v bio kvalitě.

"Bývalý panský dvůr ve Vyšínku je státem chráněnou kulturní památkou - při návštěvě můžete shlédnout barokní sýpku s původním interiérem z roku 1739, nebo se povozit na koni, chováme 4 koně," číká paní Alena Karafiátová, majitelka.

Bedýnky Hostivice: tento bedýnkový systém provozuje paní Markéta Černá ve své prodejně biopotravin BioHostivice. "Čerstvé bioprodukty bereme od pana Kořenka z biofarmy Ředhošti. Přibližně 45 zákazníků si pro bedýnky jezdí každý týden k nám do prodejny. Zájem je veliký a stoupá, ale produkční kapacita biofarmy nám nedovoluje přibrat další zákazníky, " říká paní Černá.

Bedýnky Country Life: Biobedýnky Country Life nabízejí zákazníkům sezónní biozeleninu, která byla vypěstována na ekofarmě Country Life v Nenačovicích u Berouna nebo na jiných tuzemských ekofarmách.
"Biobedýnky Country Life si zákazníci mohou objednávat ve dvou velikostech - malá za 200 Kč a velká za 400 Kč. Složení a bohatost bedýnek se liší podle toho, co se právě na poli a v sadu sklízí," říká Helena Mišková z firmy Country Life.

Biocontent:
Čerstvou biozeleninu a ovoce ze svého Hospodářství Heřmánky poblíž České Lípy každý druhý týden rozváží svým zákazníkům paní Zuzana Macurová. "Hospodářství Heřmánky se nachází v nádherné krajině Kokořínské chráněné oblasti s výhledem na zdejšího velikána Vlhošť. Zavážíme bedýnky do Benátek nad Jizerou, Mnichova Hradiště a Mělníka, další odběrná místa v našem regionu hledáme, říká Zuzana Macurová. 


Mohlo by vás zajímat

INSPEKCE ODHALILA FAZOLE PLNÉ HERBICIDŮ: "DOBROTU" PRODÁVALO TESCO

17.04.2024 | V sušených fazolích, které prodával řetězec Tesco pod svou privátní značkou, zjistila laboratorní analýza Státní zemědělské a potravinářské inspekce výskyt herbicidu ve čtyřikrát vyšším množství, než povoluje zákon. Šlo o fazole vypěstované v Argentině a nevyhovující šarže měla 1344 balení, uvedl v tiskové zprávě mluvčí inspekce Pavel Kopřiva.

1. MÁJ: ĆAS LÁSKY, ALE I RŮŽOVÉHO VÍNA

05.04.2024 | První máj, příjemná atmosféra, dechberoucí výhled na celou Prahu a…? Samozřejmě sklenička moravského nebo českého růžového vína! Již po čtrnácté se prvního května promění Pražský hrad na Svátek růžových vín. Dopřejte si příjemné chvíle s našimi růžovými víny, které si podmaní vaše smysly. Těšit se můžete na desítky vzorků vín dvaceti vinařství.

FARMÁŘSKÉ TRHY JSOU V PLNÉM PROUDU! SVS ZAHAJUJE ČETNÉ KONTROLY

04.04.2024 | S příchodem jara v České republice tradičně startuje také sezóna farmářských trhů a Státní veterinární správa (SVS) proto směřuje své kontroly i do této oblasti. Farmářské trhy jsou zajisté přínosem pro spotřebitele i malovýrobce. Na druhou stranu však přinášejí také zvýšená rizika z hlediska hygieny potravin. I proto jsou každoročně pod důsledným dohledem úředních veterinárních lékařů. V loňském roce provedla SVS na trzích 397 kontrol (v roce 2022 jich bylo 401). Podíl kontrol se závadou meziročně klesl o tři procenta na 16 procent.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202404

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.