3D MASO BUDE  V KURZU! V PRODEJI OD ROKU 2025

3D MASO BUDE V KURZU! V PRODEJI OD ROKU 2025

26.04.2022 Mze, SHUTTERSTOCK

Kjótský výrobce přístrojů pro jemnou mechaniku Shimadzu Corp. plánuje ve spolupráci s Ósackou univerzitou a tokijskou konzultační společností Sigmaxyz Inc. využít technologii 3D tisku k výrobě umělého masa tedy masa produkovaného pomocí umělého pěstování živočišných buněk. Maso vytištěné na 3D tiskárně by se mohlo prodávat na výstavě Expo Osaka – Kansai v roce 2025.

Technologie bude využívat tkáně, jako jsou svaly, tuk a cévy vyrobené pomocí technologie 3D tisku Ósackou univerzitou k reprodukci struktur podobných skutečnému masu jejich spojením do vláken. Dokáže také reprodukovat mramorované maso, čímž výrobce dosáhne lepší textury i chutě. 

Společnost Shimadzu plánuje vybudovat výrobní linku, která bude využívat 3D tisku jako součástí procesu automatického pěstování buněk do struktury vláken a následně nechá stroj měřit chuť a texturu. Společnost zvažuje, že v budoucnu tuto technologii uplatní v dalších oblastech, jako je regenerativní medicína a vývoj léčiv.

ROBOT NA LOUPÁNÍ BANÁNŮ

Roboti v Japonsku vykonávají jednoduché úkoly v továrnách nebo rozvážejí jídlo do restaurací, nyní japonští vědci představili robota, který dokáže oloupat banán, aniž by ho rozmačkal.

Přestože je stroj se dvěma rameny zatím úspěšný pouze v 57 % případů a délka úkonu trvá 3 minuty, ukazuje se, že brzy budou stroje provádět jemnější operace, než je pohybování kovovými součástmi nebo roznášení kávy.

Japonští výzkumníci vycvičili robota pomocí procesu „hlubokého imitačního učení“, kdy mu stokrát předvedli úkon loupání banánů, aby získali dostatečné množství dat, na jejichž základě se robot naučil tuto činnost a zopakoval ji. V tomto případě dosáhl úspěšnosti při loupání banánů po více než 13 hodinách tréninku.

Vědci věří, že pomoci jejich metody se roboti naučí provádět různé jednoduché „lidské“ úkoly a tito lépe vycvičení roboti pomohou zmírnit problémy s nedostatkem pracovních sil v Japonsku, například v továrnách na výrobu obědových krabiček bento nebo v továrnách na zpracování potravin, které jsou na lidské práci závislé.


Mohlo by vás zajímat

ŽÁDNÉ NÍZKÉ ODMĚNY! VÁCLAVÁK "ZAPLAVILI" PROTESTUJÍCÍ KURÝŘI, BYLO JICH 15

22.04.2024 | Nespokojení kurýři ze společností Wolt a foodora dnes dopoledne protestovali na Václavském náměstí v Praze proti snížení odměňování po zavedení systému takzvaných dynamických odměn. Protestu se podle zpravodajky ČTK zúčastnilo přibližně 15 nespokojených kurýrů, podepisovali na něm petici. Organizátoři se kvůli nízké účasti rozhodli zrušit nahlášený pochod do sídel Woltu a foodory, kde měli představitelům obou platforem předat své požadavky.

RYZLINK JE ZÁRUKOU SKVĚLÉHO VÍNA: POTVRZENO NA VALTICKÝCH VINNÝCH TRZÍCH

19.04.2024 | Šampionem mezi bílými víny je v 57. ročníku soutěže Valtické vinné trhy Ryzlink vlašský Terroir Pálava 2022, výběr z hroznů z Vinařství Vajbar ze Zaječí na Břeclavsku, mezi červenými víny odborná porota nejvýše hodnotila Cabernet Sauvignon 2021, výběr z hroznů, z Vinařství Garčic z Pavlova na Břeclavsku. Hodnocení více že 700 vzorků z 11 zemí a čtyř světadílů trvalo čtyři dny, o výsledcích dnes informovali pořadatelé v tiskové zprávě.

VYZKOUMÁNO: KÁVA ARABICA JE STARŠÍ NEŽ ČLOVĚK

23.04.2024 | Káva je bezesporu velkou částí světové kultury a milovníci kávy oceňují nejvíce tu, která pochází z kávovníku arabského, běžně známou jako arabica. Vědci nyní vytvořili rodokmen této kávy a zjistili, že tento druh vznikl přirozeným křížením dvou jiných odrůd kávy odhadem před 610 000 až jedním milionem let v etiopských lesích.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202404

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.