3 typy kávy, které musí znát i ten, který ji nepije

3 typy kávy, které musí znát i ten, který ji nepije

03.12.2019 Jana Čiháková

Proč na vás Ital bude divně koukat, když si objednáte picollo a co si objednat, když se necítíte na celý šálek cappuccina? Tady je kávový základ!

Espresso (vyslovujte „espreso“)

Nápoj o objemu zhruba 30 ml vyrobený pod tlakem přibližně 9 barů s doporučeným časem extrakce 20 až 30 sekund. „Chceme-li připravit dokonalé espresso, pak musíme použít 14 g kávy,“ vysvětluje Eva Jeřábková z kavárenského řetězce Costa Coffee.

Ristretto (vyslovujte „ristreto“)

Ristretto je kratší čili menší espresso o objemu zhruba 20 ml. Silnější „kick“, hovorově kávové nakopnutí, je bohaté v chuti, nikoliv však v objemu kofeinu. Což znamená, že čím kratší je extrakce, tím méně obsahuje káva kofeinu.

Espresso macchiato (vyslovuje se „makjáto“)

Klasické espresso macchiato je espresso s kapkou mléčné pěny přidané do cremy. Moderní verze nápoje je miniaturní cappuccino – šálek o objemu 80 ml obsahuje espresso a je doplněný až po okraj mikropěnou.

PŘEDPLATNÉ

Mohlo by vás zajímat

PŠENICE, ANEBO ŽITO? PŘI VÝBĚRU PEČIVA JASNÁ VOLBA

22.02.2023 | Většina spotřebitelů sází na klasické pečivo z bílé mouky. Přitom je už dávno nabídka rozšířena o výrobky z mouky žitné, které mají navíc širokou škálu přínosů pro lidský organismus. Dáte si?

VAROVÁNÍ SPOTŘEBITELŮM: ŠUNKA PLNÁ NEBEZPEČNÝCH LISTERIÍ NA TRHU

22.03.2024 | Státní veterinární správa (SVS) nařídila stáhnout z prodeje krůtí šunku od výrobce LE&CO-Ing. Jiří Lenc, s.r.o. kvůli obsahu bakterie Listeria monocytogenes. Výrobek prodávaly pod dvěma různými obchodními názvy obchodní řetězce Tesco a Globus. Spotřebitelé, kteří mají šunku doma, by ji neměli konzumovat a mohou ji vrátit v místě nákupu.

TAK TAKOVOU JSTE JEŠTĚ NEMĚLI: VELIKONOČNÍ NÁDIVKA PODLE PAVLA BERKYHO

22.03.2024 | Svůj mistrovský um předvedl jako semifinalista největší kulinární show amatérských kuchařů MasterChef a svými recepty inspiruje dál. Vyzkoušíte také velikonoční nádivku Pavla Berkyho?

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202402

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.