03.12.2019 Jana Čiháková
Proč na vás Ital bude divně koukat, když si objednáte picollo a co si objednat, když se necítíte na celý šálek cappuccina? Tady je kávový základ!
Espresso (vyslovujte „espreso“)
Nápoj o objemu zhruba 30 ml vyrobený pod tlakem přibližně 9 barů s doporučeným časem extrakce 20 až 30 sekund. „Chceme-li připravit dokonalé espresso, pak musíme použít 14 g kávy,“ vysvětluje Eva Jeřábková z kavárenského řetězce Costa Coffee.
Ristretto (vyslovujte „ristreto“)
Ristretto je kratší čili menší espresso o objemu zhruba 20 ml. Silnější „kick“, hovorově kávové nakopnutí, je bohaté v chuti, nikoliv však v objemu kofeinu. Což znamená, že čím kratší je extrakce, tím méně obsahuje káva kofeinu.
Espresso macchiato (vyslovuje se „makjáto“)
Klasické espresso macchiato je espresso s kapkou mléčné pěny přidané do cremy. Moderní verze nápoje je miniaturní cappuccino – šálek o objemu 80 ml obsahuje espresso a je doplněný až po okraj mikropěnou.
22.02.2023 | Většina spotřebitelů sází na klasické pečivo z bílé mouky. Přitom je už dávno nabídka rozšířena o výrobky z mouky žitné, které mají navíc širokou škálu přínosů pro lidský organismus. Dáte si?
22.03.2024 | Státní veterinární správa (SVS) nařídila stáhnout z prodeje krůtí šunku od výrobce LE&CO-Ing. Jiří Lenc, s.r.o. kvůli obsahu bakterie Listeria monocytogenes. Výrobek prodávaly pod dvěma různými obchodními názvy obchodní řetězce Tesco a Globus. Spotřebitelé, kteří mají šunku doma, by ji neměli konzumovat a mohou ji vrátit v místě nákupu.
22.03.2024 | Svůj mistrovský um předvedl jako semifinalista největší kulinární show amatérských kuchařů MasterChef a svými recepty inspiruje dál. Vyzkoušíte také velikonoční nádivku Pavla Berkyho?