Poradna

Proč už některé potraviny nechutnají jako dřív - a je to špatně?

20.11.2020 | V dnešní době se spotřebitelé nemusejí bát toho, že by neměli v nabídce potravin dostatečný výběr či museli konzumovat něco, co jim nechutná. Přesto se mnohým určitě už také někdy stalo, že si zakoupili svůj oblíbený výrobek a on chutnal trochu jinak, než byli dosud zvyklí. Proč tedy výrobci potravin mění své výrobky, když je spotřebitelé mají rádi tak, jak jsou?

Není svátek jako svátek: Dnes jsou obchody otevřené

17.11.2020 | Obchody s rozlohou nad 200 metrů čtverečních musí sice ve vybraných státních svátcích, na Vánoce a Velikonoce zavřít, 17.listopad však do seznamu vybraných dnů, jež podléhají regulaci otevírací doby, nepatří.

Dovoz jídla za 40 % ceny? Existuje i lepší řešení

20.10.2020 | Ceny rozvozových platforem jsou pro restaurace likvidační. Cestou je vlastní rozvoz s logistickým partnerem, říká Michal Menšík, CEO logistického startupu DoDo.

Nová opatření: Znáte pravidla pro nakupování online?

16.10.2020 | On-line supermarkety s ohledem na aktuální epidemiologickou situaci a zvýšenou poptávku mění pravidla objednání. Rohlik.cz od pátku omezí počet položek na jednu objednávku, v e-shopu Košík.cz už platí váhový limit. Kurýři už také nepřijímají platby v hotovosti.

Vyžadujte od prodejců dodržování pravidel hygieny

07.10.2020 | Jsou předpisy dána přesná hygienická pravidla pro prodej? Musí mít prodávající rukavice, může obsluhovat v „teplákové bundě“, musí mít pokrývku hlavy, může zároveň manipulovat s penězi?

Alergie versus pseudoalergie: Pozor, neplést

06.10.2020 | Lidé si často zaměňují potravinové alergie s potravinovými intolerancemi nebo s přecitlivělostí na některé potraviny (tzv. pseudoalergií).Jak te tedy od sebe rozeznat?

Datum minimální trvanlivosti a datum použitelnosti: Spotřebitelská hádanka

29.09.2020 | Spotřebitelé stále často vůbec netuší, jaký je mezi těmito daty rozdíl. Když se do toho ještě připlete pojem „záruční doba“ popř. „lhůta“ neboli „záruka“ začíná být v pojmech zmatek ještě větší.Jak je to tedy správně?

Pravý nebo "levý": Vyznáte se v kaviáru?

15.09.2020 | Kaviár patří mezi vyhlášené delikatesy. Ne všechny rybí jikry konzervované v soli jsou kvalitní. Kaviár rozlišujeme dokonce hned na tři druhy. Koupit si můžete pravý, nepravý nebo kaviárovou pastu.

Ořech a šněrovačka: Víte, kde je hledat u vepříka?

03.09.2020 | Průměrně sníme přes 40 kilogramů vepřového masa "hlavu" za rok. Na prvních příčkách je kýta, dále panenka a také krkovice, a to jsou poměrně "známé firmy". Víte, že prase má i ořech a šněrovačku, které patří mezi vyhlášené delikatesy?

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202405

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.