Nebezpečné potraviny

TAKOVÉ ŠKVARKY NECHCETE: VETERINÁŘI NAŠLI PROŠLÉ KŮŽE NA OLOMOUCKU

10.10.2023 | Více než 1300 kilogramů zamražených vepřových kůží s prošlým datem použitelnosti objevili veterinární inspektoři při kontrole ve skladu potravin u Litovle na Olomoucku. Zdravotně závadné kůže proto znehodnotili barvou a nařídili jejich likvidaci na náklady provozovatele, kterému za tento prohřešek hrozí ve správním řízení pokuta až 50 milionů korun.

V MASE "ZE SLOVENSKA" BYLY SALMONELY: PŮVOD HRAJE ROLI

09.10.2023 | Na další případ kuřecího masa původem z Ukrajiny, které obsahovalo bakterie salmonely, upozornila dnes Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI). Tentokrát šlo o maso, které chlazené i mražené prodávalo Makro. S prodejcem proto inspekce zahájí správní řízení o uložení pokuty, uvedl v tiskové zprávě mluvčí Marek Bartík.

SALMONELA OPĚT ÚŘADOVALA V KUŘECÍM MASE: POCHÁZELO ZE TŘETÍCH ZEMÍ

28.09.2023 | Státní veterinární správa (SVS) nařídila stáhnout z trhu přes 11 tun kuřecího masa z Brazílie kvůli salmonele. Jde o mražená kuřecí prsa v balení o hmotnosti dva kilogramy a kuřecí řízky se stejnou hmotností. Mířily hlavně do stravovacích zařízení. V dnešní tiskové zprávě to uvedl mluvčí SVS Petr Vorlíček. Kontrola bakterie v mase objevila při mimořádné kontrolní akci zaměřené na drůbeží maso dovážené ze zemí mimo EU. Od začátku září odebrali inspektoři 20 vzorků při 92 kontrolních akcích.

ZMRZLINY OPĚT RMOUTÍ INSPEKTORY, POLOVINU Z NICH NENÍ BEZPEČNÉ KONZUMOVAT

07.09.2023 | Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) letos prověřila 128 vzorků zmrzlin, hygienické limity nesplnilo 45 procent z nich. Situace tak zůstává dlouhodobě nepříznivá, řekl dnes při jedné z kontrol v Brně novinářům mluvčí SZPI Pavel Kopřiva.

DEJTE SI POZOR: LETNÍ PROHŘEŠKY VÝROBCŮ A PRODEJCŮ

24.08.2023 | Zatímco většina z nás se oddává alespoň částečně letnímu odpočinku, inspektoři a hygienici rozhodně neusnuli na vavřínech. Zavírali podniky, ukládali pokuty za falšování i klamání spotřebitelů a stahovali z prodeje „dobrůtky“ se salmonelou…

POZOR NA MAĎARSKÝ GULÁŠ Z LÍDLU: VÝROBCE SI HRAJE S OBSAHEM MASA

18.08.2023 | V Maďarském guláši z Lidlu bylo výrazně méně masa, než jeho český výrobce uváděl na obalu, zjistili při analýze vzorku inspektoři Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI). Zakázala prodej čtyř šarží a s Lidlem, který guláš nabízel pod privátní značkou Pikok, zahájila správní řízení o uložení pokuty, uvedl v tiskové zprávě mluvčí inspekce Marek Bartík.

PO JABLONCI SE PROHÁNĚLO AUTO SE 120 KILOGRAMY NECHLAZENÉHO MASA: ZÁSAH CELNÍKŮ

28.07.2023 | Celníci při společné kontrole s veterinární správou odhalili 120 kilogramů masa a výrobků z něj v autě bez chlazení. Maso určené pro asijské restaurace nechali veterinární inspektoři zlikvidovat, protože už nebylo bezpečné. S dopravcem bude zahájeno správní řízení, za závažná porušení zákona o potravinách mu může být uložena sankce až deset milionů korun, sdělil ČTK mluvčí Státní veterinární správy ČR (SVS) Petr Vorlíček.

WHO O ASPARTAMU: ANO, SLADIDLO JE POTENCIÁLNĚ RAKOVINOTVORNÉ

14.07.2023 | Specializovaná agentura Světové zdravotnické organizace (WHO) označila sladidlo aspartam za potenciálně rakovinotvorné. Píší to zahraniční agentury. Pravidla pro bezpečnou spotřebu sladidla, které velmi využívá potravinářský průmysl, se nezměnila, rozhodl souběžně jiný orgán WHO. Podle expertů jsou zapotřebí další vědecké výzkumy, které by objasnily vliv aspartamu na vznik rakoviny u lidí.

AFRICKÝ MOR PRASAT V CHORVATSKU A ITÁLII: RIZIKO HROZÍ U NÁS, VARUJE SVS

14.07.2023 | Vzhledem k výskytu afrického moru prasat (AMP) v některých oblastech Itálie a Chorvatska a v souvislosti se zvýšeným cestováním a pohybem lidí v období letních prázdnin Státní veterinární správa (SVS) upozorňuje na vysoké riziko možného zavlečení viru AMP do ČR. Nákazu lze převést na značné vzdálenosti zejména prostřednictvím potravin s obsahem vepřového masa, případně kontaminovanými materiály.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202405

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.