TRADIČNÍ ROMSKÁ GOJA PODLE PAVLA BERKYHO: P.S. ZATRACENĚ DOBRÁ

TRADIČNÍ ROMSKÁ GOJA PODLE PAVLA BERKYHO: P.S. ZATRACENĚ DOBRÁ

19.10.2023 Jana Čiháková

Půlmetrová bramborová jelítka vás dostanou výtečnou chutí. Troufnete si na romský recept tradičně využívaný během vánočních svátků?

BUDETE POTŘEBOVAT

vepřová střeva (tlustá)

1 kg brambor

1 větší cibule

5 stroužků česneku

majoránka

rostlinný olej

sůl

pepř

POSTUP

Nasolená střeva od řezníka dejte do mísy a pořádně několikrát propláchněte pod tekoucí studenou vodou. Prsty z nich odstraňte přebytečný tuk, ale neodstraňujte úplně celý. Poté střeva převraťte a znovu několikrát propláchněte. Tento proces převracení a proplachování opakujte alespoň třikrát.

Brambory a cibuli oloupejte a nastrouhejte na jemném struhadle. Dejte do mísy, přidejte prolisovaný česnek a dochuťte solí, pepřem a sušenou majoránkou. Směs dobře promíchejte.

Střeva naplňte bramborovou směsí. Pozor však abyste je nenaplnili moc. Bude stačit jen do ⅔, při vaření náplň ve střevě nabyde a goja by mohly prasknout. Konce naplněných střev dobře zavažte.

Do většího hrnce dejte vodu, osolte ji a přiveďte k varu. Goja vařte ve vroucí vodě 30 - 40 minut. Záleží na množství a velikosti střev.

Troubu předehřejte na 200 °C. Po uvaření goja z vody vytáhněte a hned je propíchejte párátkem. Poté je rozložte na pečící plech, pomažte olejem a pečte v troubě dozlatova. Goja podávejte s nakrájenou čerstvou nebo nakládanou zeleninou a domácími chlebovými plackami bokeli neboli marikľe.


Mohlo by vás zajímat

STÍN NAD BUDOUCNOSTÍ OLIVOVÉHO OLEJE: TRANSFORMACE V ODVĚTVÍ

06.05.2024 | Výrobci olivového oleje čelí jednomu z nejsložitějších období v historii. Zpravodajskému serveru CNBC to řekl největší producent olivového oleje na světě, španělská společnost Deoleo. Na vině je změna klimatu, prudký růst cen, vysoké úrokové sazby a vysoká inflace. Odvětví proto podle něj musí projít hlubokou transformací.

OVOCE K MASU A ZELENINA DO DEZERTU? NEBUDETE LITOVAT

19.09.2023 | Ovoce patří do sladké a zelenina do slané kuchyně. Pravda, ale ne absolutní – občasné nájezdy zeleniny do světa dezertů či ovoce do říše masa jsou velmi vítaným zpestřením. Některé pokrmy, jako mrkvový dort nebo kuře na pomerančích jsou již osvědčenou klasikou, ale troufnete si na zelený mechový dort ze špenátu nebo guláš s jablky?

K LANGOŠŮM SÝR PATŘÍ, ALE CO JE JÍM ROVNOU NAPLNIT?

08.11.2023 | Mini-langoše plněné sýrem podle Pavla Berkyho, to je dobrota, kterou si rozhodně zamilujete. A to nejen pro skvělou chuť. Upoutá vás i nenáročná příprava...

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202405

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.