RYZLINK JE ZÁRUKOU SKVĚLÉHO VÍNA: POTVRZENO NA VALTICKÝCH VINNÝCH TRZÍCH

RYZLINK JE ZÁRUKOU SKVĚLÉHO VÍNA: POTVRZENO NA VALTICKÝCH VINNÝCH TRZÍCH

19.04.2024 Jana Čiháková

Šampionem mezi bílými víny je v 57. ročníku soutěže Valtické vinné trhy Ryzlink vlašský Terroir Pálava 2022, výběr z hroznů z Vinařství Vajbar ze Zaječí na Břeclavsku, mezi červenými víny odborná porota nejvýše hodnotila Cabernet Sauvignon 2021, výběr z hroznů, z Vinařství Garčic z Pavlova na Břeclavsku. Hodnocení více že 700 vzorků z 11 zemí a čtyř světadílů trvalo čtyři dny, o výsledcích dnes informovali pořadatelé v tiskové zprávě.

Třetím vyhlášeným šampionem je Merlot Riserva 2020 z italského vinařství Traverso, z oblasti Furlansko, které zvítězilo mezi zahraničními víny. Největší zastoupení měla kromě domácích vín i ta z Rakouska a Slovenska, zúčastnila se ale také vína z USA, Nového Zélandu a Chile.

"Vyhlášením výsledků soutěže ale Valtické vinné trhy nekončí, naopak spíš teprve začínají. Unikátní jsou totiž tím, že prakticky vzápětí můžete všechna vína ze soutěže, včetně šampionů, ochutnat v rámci veřejné výstavy," uvedl předseda Valtických vinných trhů David Šťastný. Výstava je naplánovaná na 10. a 11. května a uskuteční se v prostorách jízdárny a Španělské konírny valtického zámku.

Letos chtějí vinaři při výstavě prezentovat aktivitu Pozor křehké. "Chceme tím upozornit na zranitelnost a hrozbu fatálního poškození celého vinařského a vinohradnického oboru na Moravě na několik dalších desítek let. To hrozí v případě zavedení absurdní spotřební daně na víno, kterou nemá žádná vinařská země v Evropě," uvedl Šťastný. Vláda zvažuje zavedení spotřební daně z tichého vína, už loni na jaře jej doporučila Národní ekonomická rada vlády (NERV). Na ministerstvu zemědělství vznikla na podzim pracovní skupina, která měla hledat řešení přijatelné pro všechny strany. Vinařské svazy zavedení plošné spotřební daně odmítají s tím, že se zhorší jejich konkurenceschopnost. Argumentují tím, že tiché víno nepodléhá spotřební dani v žádné vinařské zemi EU.

Vinné trhy ve Valticích mají dlouholetou tradici, první ročníky se konaly již na sklonku devatenáctého století. Novodobá historie Valtických vinných trhů se začala psát v roce 1967, kdy se konal první ročník soutěže v současné podobě. Vína jsou oceňována v několika kategoriích. Porota uděluje v každé kategorii nebo každé odrůdě vína jedinou zlatou, stříbrnou a bronzovou medaili. Celostátní výstavu vín s mezinárodní účastí pořádají Valtické vinné trhy ve spolupráci se Střední vinařskou školou ve Valticích.


Mohlo by vás zajímat

VŠICHNI HO ZNÁME, ALE NEVÍME, CO UMÍ: MATCHA V OTÁZKÁCH A ODPOVĚDÍCH

08.04.2024 | Určitě jste tedy slyšeli o čaji Matcha. V čem je tento zelený prášek tak zajímavý?  Proč je lepší než káva a jak pomáhá při hubnutí?

RÁMEN JAKO DÍLO NÁHODY + TIPY, JAK SI JEJ UVAŘIT I DOMA

25.04.2024 | Za velkými věcmi stojí mnohdy náhoda. Ať už jde o objevení Ameriky, antibiotik, teflonu, nanuku, kostky cukru, anebo právě rámenu - vydatného asijského vývaru, s pořádnou zeleninovou náloží, vejcem a hlavně porcí nudlí, který zaútočil na chuťové pohárky Evropanů tak přesvědčivě, že v jejich jídelníčku nadobro zdomácněl.

1. MÁJ: ĆAS LÁSKY, ALE I RŮŽOVÉHO VÍNA

05.04.2024 | První máj, příjemná atmosféra, dechberoucí výhled na celou Prahu a…? Samozřejmě sklenička moravského nebo českého růžového vína! Již po čtrnácté se prvního května promění Pražský hrad na Svátek růžových vín. Dopřejte si příjemné chvíle s našimi růžovými víny, které si podmaní vaše smysly. Těšit se můžete na desítky vzorků vín dvaceti vinařství.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202405

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.